Socialen skär ner – sparar miljoner

Personalen på trygghetsboendena i Mjölby halveras och 1,8 miljoner kronor sparas nästa år. Men besparingarna räcker inte och en framtida skattehöjning kan inte uteslutas.

Socialen sparar 3,3 miljoner kronor i år och nästan 8 miljoner 2020 om prognoserna stämmer.

Socialen sparar 3,3 miljoner kronor i år och nästan 8 miljoner 2020 om prognoserna stämmer.

Foto: Susanne Hasselqvist

Mjölby kommun2019-09-05 05:00

– Nej, vi måste våga ta ordet skattehöjning i vår mun framöver i alla fall, säger Anna Johansson (S), ordförande i omsorgs- och socialnämnden.

Nämnden beräknas göra ett underskott på 16 miljoner kronor redan i år i en budget på 600 miljoner. En åtgärdsplan har fastställts, och redan i år sparas 3,3 miljoner. Nästa år blir det närmare 8 miljoner kronor. Ändå täcks inte de beräknade underskotten.

– Vi vet ju inte riktigt förutsättningarna för nästa år, säger Anna Johansson. Statsbidrag och budgetramar kan ändras, men också våra egna prognoser är osäkra.

– Och ja, det är rejäla besparingar, men jag tycker att åtgärderna är rimliga. Det handlar mycket om administration och konsekvenserna hamnar långt ifrån brukarna. Vi säger inte heller upp någon.

En väsentlig nedskärning är de åtta trygghetsvärdarna på kommunens trygghetsboenden som minskas till fyra.

– Vi går från en hög nivå, jämfört med andra kommuner. När vi drog igång tyckte vi att den bemanning som krävdes var så låg att kvaliteten nästan var tveksam. Vi ville vara betydligt generösare. 

–  Men nu är trycket på hemtjänsten så stort att vi måste omvärdera och flytta resurserna. 

Där, och på vårdboendena, ser inte omsorgs- och socialförvaltningen att det går att göra några personalminskningar. "Att inte verkställa skulle innebära att kommunen riskerar vitesföreläggande" skriver förvaltningen, och att konsekvenserna för den som har ett utrett vårdbehov skulle bli "väldigt allvarliga följder". Enheterna har redan haft ett stort antal tillbud och arbetsskadeanmälningar. För att hålla kostnaderna nere kan det i stället bli aktuellt att underskrida grundbemanningen ibland – det blir svårare att få ledigt.

Den dagliga verksamheten förändras. "Guldkanten" med caféverksamhet i stadshuset och utanför biblioteket läggs ner, och de berörda får andra uppgifter.

Kostnaderna för personlig assistans har skjutit i höjden.  Ett enda oplanerat ärende har skapat 2,5 miljoner kronor av underskottet.

– Här kan stora kostnader tillkomma helt plötsligt, och andra kan falla ifrån, säger Anna Johansson. Det jämnar ofta ut sig, men nu har det inte gjort det.

Gruppbostädernas drift skapar ännu mer underskott och här råder oenighet om vem som ska finansiera det.

– Stora diskussioner väntar framöver, säger Anna Johansson. Kommunen ska spara 20 miljoner varje år i åratal framöver. Hur klarar vi det?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!