SD-kritik mot att spara på skolbarnens mat

Tekniska nämndens sparande på skolmaten har retat upp Sverigedemokraterna som ifrågasatte beslutet i en interpellation.

Mera soppa och billigare råvaror för att tekniska nämnden ska få sin budget i balans. Fel tycker SD.

Mera soppa och billigare råvaror för att tekniska nämnden ska få sin budget i balans. Fel tycker SD.

Foto: Eija Dunder

Mjölby kommun2019-10-26 11:00

På tisdagens fullmäktige fick nämndens ordförande Anna-Lena Sörenson (S) svara på frågan om man inte kunde valt något annat att spara på än barnens mat när budgeten ska hållas.

– Orsaken är att livsmedelspriserna stigit kraftigt. Vi satsar på billiga men populära rätter, som soppa, förklarade Sörensson.

Fredrik Bertilsson (SD), som ställt frågan, menade att ett företag inte skulle ha valt att spara på kvalitén på råvarorna, utan snarast försökt pressa personalkostnaden, som han menade är den stora delen.

– Detta är mer som en symbolisk åtgärd. Vill kommunen skapa opinion för en kommande skattehöjning, undrade Bertilsson och fick stöd av partikamraten Andreas Östensson som ville se effektiviseringar.

Flera politiker av olika partitillhörighet steg upp i talarstolen och menade att Mjölbys skolmat är bra.

– Gå och testa den själva, uppmanade Thony Andersson (S).

Anna-Lena Sörensson berättade att man nyligen infört två alternativa rätter varje dag och att det finns en rik salladsbuffé dessutom. 

– Vi sparar inte bara på skolmaten utan på många andra kostnader, förklarade hon och visade upp en lista på alla poster man tagit sedan det uppenbarats att nämnden drar över budgeten med 2,3 miljoner.

Hon avslutade debatten med att slå fast att soppa en extra gång i månaden inte är en försämring. Varken smak- eller näringsmässigt.

– Interpellationen utgår ifrån att maten är dålig redan i dag och att barnen inte äter den. Men det är fel, sa Anna-Lena Sörenson.

Karta: Bibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!