Så högt rankas Mjölby som skolkommun

Mjölby hamnar på 24:e plats när Lärarförbundet listar landets bästa skolkommuner. Placeringen är den tredje högsta i länet.

Mjölby hamnade bland topp tio-procenten när Lärarförbundet rankar landets bästa skolkommuner 2019.

Mjölby hamnade bland topp tio-procenten när Lärarförbundet rankar landets bästa skolkommuner 2019.

Foto: Sune Johansson

Mjölby kommun2019-10-18 13:00

Bara Vadstena (14) och Valdemarsvik (16) rankas högre än Mjölby av Östergötlands 13 kommuner i Lärarförbundets nya undersökning över årets bästa skolkommuner.
— Det är jätteroligt att vi är där vi är i det avseendet, säger Christer Lordh, utbildningschef på Mjölby kommun.

Förra året hamnade Mjölby på plats 55 men sedan dess har Lärarförbundet gjort om tre av kriterierna och därför kan placeringarna inte riktigt jämföras.

Lärarförbundets undersökning bygger i år på tio kriterier. Starkast resultat visade Mjölby på punkterna "Friska lärare" och "Kommunen som huvudman", där hamnade man på plats 25 och 9 av landets 290 kommuner.
— Grundskolan har en sjukfrånvaro på 3,4 procent, vilket är en låg siffra. Och så ligger vi högt upp som huvudman. Det bygger på att vi har goda relationer med de fackliga företrädarna och att vi har skapat en tillgänglighet och dialog mellan de fackliga organisationerna och arbetstagarna. Det kan vara ett av skälen till att vi har friska lärare – att vi prioriterar arbetsmiljön, säger Christer Lordh.

Bland de kriterier där Mjölby hamnar längre ner finns framförallt "Meritvärde i årskurs 9", där hamnar Mjölby på plats 235.
— Meritvärden handlar inte bara om att få godkänt utan även om att få höga betyg. Vi har vi låga meritvärden och låga resultat i vår grundskola.

Vad kan man göra åt det?
— Elevernas närvaro i skolan är en del som vi arbetar med. Också att fokusera på hur undervisningen planeras och genomförs utifrån styrdokumenten.

Karta: Mjölby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!