Ruth, 101 år, ska slå rekord i fallskärmshopp

101-åriga Ruth Larsson är inte galen, men hon har en dröm om att få flyga. I helgen kan hon bli världens äldsta fallskärmshoppare genom tiderna.

Mjölby kommun 12 september 2019 21:05

– Jag har alltid drömt om att få komma upp i luften och känt att det är något som jag måste få göra, säger hon och sträcker ut armarna som ett flygplan.

Ruth Larsson är långt ifrån som alla andra. Lite smått galen kanske någon skulle säga, men egentligen bara en väldigt pigg och livsglad nybliven 101-åring. Det här med att hoppa fallskärm är helt nytt för henne, men viss flygvana har hon.

– När jag fyllde 90 år testade jag skärmflygning, när jag blev 95 blev det segelflyg. Förra året, när jag fyllde hundra, flög jag luftballong, men det var lite mesigt tycker jag.

 

På lördag ska det ske. Tillsammans med en instruktör från Linköpings fallskärmsklubb ska Ruth kasta sig ut från ett flygplan på 4 000 meters höjd vid Skärstad flygfält utanför Motala. Lyckas hon med hoppet, kan hon titulera sig som världsmästare och slår därmed danskan Estrid Geertsens rekord från när hon var 100 år och 60 dagar gammal. 

När vi träffar Ruth på torsdagen är det hennes födelsedag – så på lördag kommer hon alltså att vara 101 år och 2 dagar. 

– Ska man dö kan man väl lika gärna göra det i luften, säger Ruth och skrattar högt och hjärtligt.

– Fast om jag får välja så vill jag ju dö hemma, tillägger hon snabbt.

 

Ruth är vid god hälsa, men för säkerhets skull har hon gjort en extra bentäthetsmätning inför lördagens strapatser. Mätningen visade att hon har starkare ben än vad man kan förvänta sig i hennes ålder. Men Ruth tänker ändå att den hon hoppar tillsammans med får stå för landningen.

–  Det känns underbart, jag är inte alls rädd. Jag litar på den jag ska hoppa med, han är ju rädd om sitt liv också. Sen har jag alltid känt att jag har en ängel någonstans som skyddar mig.

 

Med mer än hundra års livserfarenhet har Ruth fått uppleva ett och annat genom åren. Hennes liv har spänt över två världskrig, hon har fått fem barn och varit hemmafru i trettio år, börjat sitt yrkesliv som butiksbiträde i 50-årsåldern och jobbat fram till pensionen som 75-åring.

Idag kan hon stoltsera med 19 barnbarn och om hon minns rätt, 28 barnbarnsbarn. Som 101-åring sköter hon om sig själv på andra våningen i ett hus utan hiss.

– Överlevde jag spanska sjukan på 1920-talet, så kan väl hjärtat klara ett sånt här hopp.

 

På sin 101-åriga födelsedag ringer telefonen i ett med vänner och familj som vill gratulera. Höjdpunkten för dagen blir ett besök på spa med massagebehandling.

– Det kanske är bra att mjuka upp kroppen när man ska hoppa fallskärm, tänkte jag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa