Plats för publik i Gästisparken

Scenen i Gästisparken vid Svartån utvecklas. Nu blir det ordning på publikens parkbänkar.

Lena Engholm från Musik i Gästis och stadsträdgårdsmästare Åsa Blomqvist är överens: scenplatsen blir bara bättre och bättre.

Lena Engholm från Musik i Gästis och stadsträdgårdsmästare Åsa Blomqvist är överens: scenplatsen blir bara bättre och bättre.

Foto: Susanne Hasselqvist

Mjölby kommun2019-09-05 08:00

Framför scenen ska bänkarna stå i prydliga rader när den nya, hårdgjorda ytan är klar om ett par veckor.

– Så mycket lättare att städa upp inför konserterna, och mycket bättre om det regnar och blir blött på marken, konstaterar Lena  Engholm från Musik i Gästis.

Föreningen har arrangerat gratiskonserter i Gästisparken sedan 1998. Först var scenlösningarna mer primitiva och tillfälliga, men för ett par år sedan satsade kommunen på att bygga en riktig, rejäl permanent scen.

– En öppen lösning med fantastisk utsikt över Svartån, säger Åsa Blomqvist som är stadsträdgårdsmästare. 

Förra året försågs den öppna scenen med väderskydd i form av plexiglasväggar på sidorna, framför allt till glädje för artister och orkestrar. 

Och nu går alltså utvecklingen vidare. Nu behöver publiken inte längre nöja sig med sittplatser på parkbänkarna på den stora gräsmattan. Ett område för bänkarna, inramat av stenar, skapas framför scenen.

– Vid behov kan vi använda den ytan till framträdanden också, konstaterar Lena Engholm. Tänk ungdomsmusikkåren med alla drillflickorna. Här får de gott om plats!

Däremot kommer det inte att bli fler sittplatser på den nya publikytan. Parkbänkarna blir ungefär lika många som tidigare, så när det är gratiskonsert med riktigt populära artister i Gästis nästa sommar kan det vara smart att ta med egna stolar eller en filt.

– Scenen används vid alla möjliga tillfällen, konstaterar Åsa Blomqvist, och vi kommer att fortsätta att utveckla den. 

Karta: Gästisparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!