Planen tagen för nya hyreshus i området

Betydligt bantad, men nu är detaljplanen klubbad för lägenheter på Häradsvallen i Mantorp. Bostadsbolaget avvaktar med att återuppta projektering till planen vunnit laga kraft.

Här mellan Lantmännen och marklägenheterna på Vifolkavägen i Mantorp avser Bostadsbolaget att bygga trevånings hyreshus.

Här mellan Lantmännen och marklägenheterna på Vifolkavägen i Mantorp avser Bostadsbolaget att bygga trevånings hyreshus.

Foto: Sune Johansson

Mjölby kommun2020-03-27 18:00

Det var från början tänkt att det skulle bli över 100 lägenheter i fyra- eller femvåningshus intill Riksvägen mellan radhusen och Lantmännen Unibakes kakfabrik. Nu gäller cirka 60 lägenheter.

Samrådstiden har pågått ovanligt länge och planen har reviderats flera gånger. Det visade sig att Lantmännen var oroliga för att buller, kemikalier, lukt och damm från deras anläggning och dess trafik skulle kunna påverka de nya bostäderna. Man såg framför sig ett läge där företaget skulle riskera stora kostnader för att minska eventuella kommande problem.

– Det finns nu en överenskommelse mellan kommunen, Bostadsbolaget och Lantmännen om ansvarsfördelningen. Avtalet behandlar om hur och vem som ska hantera eventuella störningar och risker, säger Ketil Kindestam, kommunens exploateringsingenjör. 

På platsen har det tidigare legat en oanvänd industrilänga. 

Från flera håll, även inifrån byggnads- och räddningsnämnden, uttrycktes tveksamhet över de planerade byggnadshöjderna. De flesta befintliga byggnader har en annan skala, och passar det verkligen med så höga bostadshus i en villastad som Mantorp, undrades det.

– Grannars klagomål och förhållanden för räddningstjänsten spelade in här. Utryckningtider klaras inte för så höga byggnader om de inte har ett extra trapphus, det vill säga två separata utrymningsvägar.

Den ursprungliga spridningen av huskropparna ändrades till fem punkthus i tre våningar. Men inte heller den lösningen kommer det troligen att bli, enligt Carl-Magnus Miettinen, byggchef på Bostadsbolaget.

– Det medges nu byggnadshöjd på tre våningar och jag tror att det kommer att bli längre byggnader, och med en något ändrad placering, säger Carl-Magnus Miettinen.

Men att återuppta projekteringen är inte aktuellt förrän planen vunnit laga kraft. Och fram till dess är det möjligt att överklaga den.

Bullerstörningar har varit en återkommande fråga i samrådet. Där är det Riksvägen som är den största källan. 

– Det är vägen som ger mest buller. Vi kommer sannolikt att vända balkonger åt andra hållet så att man får en tyst sida. Men mer än så tror jag inte att man behöver göra, säger Carl-Magnus Miettinen.

Han menar att man kan använda erfarenheter från bolagets bygge av trygghetslägenheter vid Vifolkagården, där läget i förhållande till genomfartsvägen är liknande.

Karta: Lantmännen Unibake Sweden AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!