De senaste somrarna verkar det ha blivit allt sämre med vattenkvalitén i sjön. Att det blev problem med algblomning den extremt varma sommaren 2018, var kanske inte så konstigt.
Men problemen var inte nya. Och förra sommaren började alger blomma redan tidigt i juni och fritidskontorets rekommendation att avstå från bad vid den kommunala badplatsen höll i sig hela sommaren. Byalaget och föreningen Bevara Hargsjön skrev genom Anders Sörenson ett medborgarförslag om att starta en analys av hur man ska uppnå de nationella kvalitetsmålen. Man förslog också åtgärder för att minska på mängden "skräpfisk" i sjön.
– Det ska tas prover av bottensediment på fem platser i sjön med början nästa vecka. Det är Svartån-Sommens vattenråd som gör det med bidrag från Vattenmyndigheten, berättar miljöchef Jenny Asp Andersson.
Rådets rapport ska vara klar i juni och liga till grund för en åtgärdsplan. Det är framför allt överskott på fosfor som man väntar sig att finna på botten. Man vet att sjön tagit emot mycket fosfor av mänsklig verksamhet, jordbruk och hushållsavlopp. Man tror att det är en påverkan som pågått i flera hundra år.
– Vi behöver veta om det är nya eller gamla synder, om fosfor tillförs sjön utifrån eller från botten.
Finns det något man kan göra mer på kort sikt för att kunna bada i sjön kommande somrar?
– Hade vi kunnat peka ut en enskild orsak till algblomning så hade vi vidtagit åtgärder. Man kan ta bort lite vass, men det är mer för att det ska se bättre ut. Det gör ju inte att sjön mår bättre. Det finns ingen quick-fix, säger Jenny Asp Andersson.
Den vägen miljökontoret vill gå är att starta en undersökning av bottensedimenten och utifrån resultatet där ta fram åtgärdsförslag. "Hargsjön är naturligt en näringsrik sjö, påverkad av mänsklig aktivitet", skriver man i svaret på medborgarförslaget. Kommunen ansvarar för att "vidta åtgärder för att sjön ska uppnå god status 2027".
I andra svenska övergödda sjöar har åtgärder gjorts i form av att tillsätta aluminium för att binda fosfor i bottensedimenten. Jenny Asp Andersson menar att det är en av flera metoder.
– Det är en kostsam åtgärd och dessutom låter det ju inte så bra att sprida aluminium, säger Jenny Asp Andersson.
I höst kommer Vattenrådet att bjuda in till en vattenvandring vid Hargsjön.