Det har tidigare gått – och kommer fortsatt att vara möjligt – att via telefon göra orosanmälan. Man kan då välja att säga sitt namn eller anmäla anonymt.
– Tanken är att detta blir ett sätt att göra det enklare, både för personal med anmälningsplikt och allmänhet, att anmäla om barn far illa, säger Kristina Granlund, chef för individ- och familjeomsorgen.
Det finns även i verktyget en vägledning om hur man gör och vilka uppgifter som ska fylla i. Där framgår också vad man kan och ska göra om man är orolig för ett barns hälsa. Och vad som händer efter en anmälan. Socialtjänsten är skyldiga att göra en akut skyddsbedömning inom 24 timmar. Det är viktigt att anmälaren fyller i de uppgifter som kommunen behöver veta, särskilt om det är en anonym anmälan.
– För oss är det mycket enklare om man säger vem man är för då kan vi få ett sammanhang kring uppgifterna och kanske kontakta anmälaren för fler frågor. Men det viktigaste är ju att man hör av sig om man är orolig för ett barn.
Om man hör eller ser något i sitt närområde så kan man alltså använda den anonyma anmälningsformen.
Det vanligaste är att det är yrkesverksamma personer och som har anmälningsplikt som gör orosanmälningar, men det händer även att privatpersoner hör av sig, enligt Kristina Granlund.
– Jag tror att e-tjänsten förhoppningsvis gör det enklare. Vi vill hjälpa barn och deras familjer. Det är ju socialtjänstens huvuduppgift, tänker jag, säger Kristina Granlund.
Tjänsten finns på mjolby.se