Modsbråket kom även till Mjölby

Ulla-Britt Blomquist var 14 år 1965. Den 3 september det året inträffade en händelse som hon minns än i dag.

Modskravallerna i Stockholm sommaren 1965 spred sig till Mjölby, men blev betydligt mer beskedliga. Före detta Mjölbybon Ulla-Britt Blomquist minns.

Modskravallerna i Stockholm sommaren 1965 spred sig till Mjölby, men blev betydligt mer beskedliga. Före detta Mjölbybon Ulla-Britt Blomquist minns.

Foto: TT/Privat

Mjölby kommun2020-03-13 10:30

Mjölby 100 år

Några dagar tidigare utbröt bråk på Hötorget i Stockholm mellan mods och raggare. 

Stockholmsungdomar samlades i stora skaror i slutet av sommaren i centrum för att umgås. Den 28 augusti kom de i bråk med raggare. Ridande polis sattes in. Det fick ungdomarna att starta rena kravaller, med bränder, fönsterkross och till och med stenkastning mot polisen.

Efter några dagar drog även Mjölbys unga ut "på stan".

– Jag gick själv med i tåget ända tills min mamma kom och hämtade mig och min kompis. Jag var vid tillfället 14 år så det var kanske inte så konstigt, berättar Ulla-Britt Blomquist som i dag bor i Västerås.

När hon för en tid sedan deltog i en skrivarkurs, där en uppgift var att skriva om ett minne, dök händelsen upp i hennes medvetande. Några direkta kravaller blev det nog inte i Mjölby att döma av den pyttelilla notis hon hittat i Corren från dagen efter. "Det enda maktmedlet polisen använde var en polishund", står det där. Ingen greps eller anhölls.

– Min kompis och jag har funderat på hur budskapet spreds, men det kommer vi inte alls ihåg. Förmodligen via mun till mun i skolan. Det fanns ju inte några sociala medier på den tiden. Trots det hade 300 ungdomar samlats, säger Ulla-Britt.

Mods är en förkortning för engelska "moderns", där ungdomar ville bryta med gamla traditioner, låta håret växa, köra vespa och lyssna på Beatles. Motsatsen kallades ofta "Sune" och "Doris". Killarna hade brylkräm, skjutsade tjejer med uppsatt hår i sina raggarbilar.

Karta: Stora Torget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!