Mjölby ville inte ha någon högre utbildning

Det är trångt i Mjölbyskolorna i dag, och en ny skola planeras. Det är annat än på 1800-talet. Då ville Mjölbyborna inte ha onödigt mycket skola till sina barn.

Mjölbys första skolbyggnad från 1839 var det röda huset uppe till höger. Det vita huset var fattighuset. Fotot från 1885.

Mjölbys första skolbyggnad från 1839 var det röda huset uppe till höger. Det vita huset var fattighuset. Fotot från 1885.

Foto: Hembygdsföreningens arkiv

Mjölby kommun2020-04-07 13:30

Mjölby 100 år

Först skyllde man på "dåligt före" och problem med att forsla fram byggmaterial. Efter fyra år, 1836, påbörjades bygget, men så kom koleran i vägen för planerna. Först 1839 stod skolan klar, i ett rött litet hus bredvid fattighuset, ungefär där Parkskolan står i dag.  

På 1840-talet fanns det en enda lärare till 251 barn i kvarnbyn Mjölby. De duktigaste eleverna hjälpte till att undervisa. Fattiga barn fick gå gratis. De fattigaste fick rentav skor och ett mål mat.

Men det ansågs helt onödigt med högre utbildning, det slog kyrkstämman fast. Mjölbybarnen skulle bli arbetsamma jordbrukare och det uppnåddes bäst utan högre skolor. Den befintliga utbildningen i kristendom, räkning, läsning och kyrkosång räckte. Så Mjölbyborna tackade nej till erbjudna pengar från riksdagen år 1858. 

De som ville något annat kunde för övrigt vända sig till fröken Hulda Larssons privatskola. Den fanns i Södergården vid kyrkan. Huset blev sedan kommunalhus och Mjölbys första stadshus.

Nya tider väntade dock och 1895 byggdes den nya Kommunala Mellanskolan på den plats där den första, röda träskolan legat. ”Det präktiga skolpalatset, vilket söker sin like på Sveriges landsbygd”, berömde en skribent.

Några år senare invigdes Norra skolan i Egebybacken. Den kostade 28 000 kronor att uppföra och 1912 fick den elektrisk belysning. 

1915 stod Centralskolan klar, nuvarande Vasaskolan, byggkostnad hela 160 000 kronor. Det var på den skolgården som Mjölbys stadsrättigheter firades på nyårsnatten 1919-1920.

På 1940-talet byggdes ett hus till på Vasaskolans tomt och nu tycks Mjölbyborna äntligen ha kommit över motviljan mot högre skolor. 1957, nästan exakt hundra år efter nejet till anslaget från riksdagen, stod Mjölbys nya läroverk färdigt. Vid invigningen av Lagmansskolan var både ecklesiastikministern och biskopen på plats. Och året därpå byggdes Blåklintskolan på andra sidan stan.

På 1960-talet byggdes Lundbyskolan som yrkesskola, men mest användes den som låg- och mellanstadieskola. På 1950- och 60-talen bedrevs också skolundervisning vid Dackeplan. I dag har Mjölby kommun 14 grundskolor och två gymnasieskolor, Kungshögaskolan och Dackeskolan. Politikernas plan är nu att lägga ner Vasaskolan och bygga en helt ny grundskola på Eldslösaområdet.

Källa: Greta Wahlgrens skriftsamling, utgiven av Mjölby hembygdsförening. 

Karta: Här låg Mjölbys första skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!