Mjölby 100 år
Jacob Cnattingius var en person med makt i Mjölby för hundra år sedan. Kronofogde, ordförande i kommunalstämman och med poster i flera banker och i det politiska livet.
När Mjölby blev stad var han en av de som styrde i samhället, och han såg dessutom till att hans inflytande sträckte sig ända in i vår tid.
"Kronofogde J E S Cnattingius stiftelse" delar nämligen fortfarande ut pengar. Numera är det omkring 150 000 kronor som delas ut till 20-30 personer.
– Antalet ansökningar har ökat enormt. För tio år sedan var det bara 10-15 ansökningar årligen, säger Jens Orgren som är ordförande i stiftelsen.
Kronofogden själv skulle säkert ha varit nöjd med hur hans pengar används. Han hade inga barn, och när han dog 1937 gick hela kvarlåtenskapen till hans stiftelse för att hans gård skulle bli till ett hem för "äldre bemedlade män".
Gården, det var Egebylund med anor ända från Gustav Vasas tid, och det är också på Egebylund som familjen Orgren bor.
– Ja, det var väl därför jag blev tillfrågad om jag ville sitta med i stiftelsens styrelse från början, säger Jens Orgren. Efter ett par år blev jag ordförande.
Kronofogde Cnattingius köpte gården vid förra sekelskiftet och det var han som byggde om boningshuset till dagens utseende.
– Då var det en gård på 50 hektar och en ny ladugård byggdes vid den tiden, säger Jens Orgren. Därefter har Mjölby stad köpt in marken och nu har vi inte så mycket kvar. Mest betesmark, vi har haft som mest 25 hästar i stallet och 60 tackor
Jacob Cnattingius gifte sig aldrig men särskilt ensam var han nog inte på Egebylund. Hans syster Ebba bodde där en tid och kronofogden var mån om att hans hem skulle bli en samlingsplats för människor, både släktingar och andra, som behövde vila, mat och husrum.
– Min mormors syster var här och vilade upp sig på 1910-20-talet någon gång, säger Susanne Orgren. Det hade vi ingen aning om förrän för bara ett tag sedan, när vi hittade ett vykort som hon hade skickat till mormor. 60 år senare köpte mina föräldrar gården utan att känna till att hon varit här. Världen är liten.
Jacob Cnattingius var en vänlig själ, sägs det, han var kronofogde men drev in skulderna med mild hand. Han satt i kommittén som kämpade för att Mjölby skulle gå från municipalsamhälle till stad, han jobbade för att Mjölby skulle bli en militärort – Östgöta trängkår hamnade NÄSTAN här, först i sista minuten blev det i stället i Linköping; han lär ha bidragit till att stambanan drogs via Mjölby.
När Cnattingius dog inleddes den inre ombyggnaden av Egebylund. 17 äldre bemedlade män fick plats där och så småningom också kvinnor. Verksamheten pågick fram till 1978 då småskaligheten gjorde den ekonomiskt omöjlig. Stiftelsen valde att sälja fastigheten och dela ut avkastningen av kapitalet som bidrag till behövande personer.
1981 köpte Susannes föräldrar Seth och Birgitta Engholm gården och 2007 köpte Orgrens den.
– Vi renoverar lite i taget. Vår plan nu är att återställa marken, säger Jens Orgren. Mycket grus har tagits för väg- och järnvägsbyggen, och nu vill vi fylla ut för att kunna bygga nya ridbanor.
Varje år är det några förbipasserande som stannar vid Egebylund.
– De har jobbat här, eller de har släktingar som har bott här, berättar Orgrens. Det känns som om Cnattingius skapade ett väldigt modernt äldreboende med stor valfrihet. Och hans verk fortsätter att hjälpa.