Det är inte bara de sociala verksamheterna som behöver spara. Tekniska nämndens budget har dragit över och en ekonomisk handlingsplan har arbetats fram för att klara ekonomin. Det handlar om 2,3 miljoner kronor. Tre områden har definierats: Fastighet (drift och skötsel), Bostadsanpassning och Måltidsservice.
När det gäller skol- och äldrematen föreslås ett antal åtgärder.
– Det handlar om cirka 800 000 kronor som vi hoppas komma ner till noll, säger Marie-Louise Nydahl, måltids- och lokalvårdschef.
Stigande matpriser – fem procent på ett år – är en av orsakerna till ökade kostnader och det är det svårt för kommunen att ändra på. Då handlar det om att byta ut till billigare varor, att göra mer från grunden men även att ändra på menyerna. Kött och fisk hör till det som blivit dyrare, men även grönsaker.
– Vi kommer att ha soppa en gång per vecka i stället för som tidigare varannan på för- och grundskola. Soppa hör till de populära rätterna. Vi har börjat med två rätter på alla skolor och det kommer att bli mer återvinning av mat som blir över.
Marie-Louise Nydahl ger exempel på grönsaker från salladsbuffén som kan bli ingredienser i till exempel grytor nästa dag. Men att ta ut överbliven sallad och ställa in den nästa dag är inte möjligt av hygieniska skäl.
Den inköpta färsformaren kommer att fortsätta utvecklas och utnyttjas för att tillverka färsbiffar – med både kött- och grönsaksbas.
Måltidsservice kommer även att pressa kostnader på energi och vattenförbrukning, och för transporter.