Redan i maj bestämde sig den politiska majoriteten i Mjölby för att frångå målet att nå 2 procent i plusresultat i nästa års budget. Ungefär hälften fick räcka. Det står de fem partierna i "Handslag för Mjölby" fast vid fortfarande.
– Vi har haft betydligt större inflyttning än prognoserna visade, säger kommunalrådet Cecilia Burenby (S), och prognosen för i år har fått höjas med 144 personer. Det är positivt. Men tillväxt betyder också ökade kostnader.
Bland annat krävs en satsning på extra resurser till skolan, menar den politiska majoriteten. Ett motiv är att slutbetygen i grundskolans årskurs nio har fortsatt att sjunka, en utveckling som måste vändas.
– Nya besked visar dessutom att sexornas betygsresultat passerar nya lågvattenmärken, säger Curt Karlsson (L). Det stärker tanken på att vi måste satsa på skolan.
– Det är svårt att se att investeringar i skolan garanterar bättre resultat, säger oppositionsledaren Lars-Åke Pettersson (M) som efterlyser ännu större återhållsamhet i budgeten, precis som i maj.
Moderaterna håller också nu fast vid att målet ska vara resultatet 2 procent.
– Vi vill upprätthålla kommunens finansiella styrka så långt som möjligt, säger Lars-Åke Pettersson. Höjningar till utbildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden säger vi nej till.
Det handlar om extrapengar till kommunens nya konstpolicy, till fritidsgården på Dackeskolan, till simskola för sexåringarna och 1,5 extra miljoner till räddningstjänsten.
Sverigedemokraternas budget är också mer försiktig än majoritetens. Runar Öhman vill effektivisera med 20 miljoner kronor.
– Det skulle ha påbörjats redan 2016. Förvaltningarna skulle ha fått tydliga mål, i stället för att tvingas dra i handbromsen alldeles för sent.
– Det är lätt att kräva besparingar, men oppositionen anger inte konkret på vad, påpekar Christoffer Sjögren (MP).
Joho, säger både Lars-Åke Pettersson (M) och Runar Öhman (SD), som vill ha en hållbar värld men inte Fairtrade. Det sparar pengar. Och Franco Sincic (V) menar att hans parti är det enda som har ett sätt att finansiera verksamheten: skattehöjning. 15 öre nästa år och 15 öre 2021.
– Det är bra för politiken att det finns en majoritet och en opposition, det kan bli en bra diskussion, säger Anna Johansson (S). Men någon skattehöjning ska vi inte ha.