I natt: Mjölby stad fyller 100 år

I natt är det hundra år sedan Mjölby blev stad. Beslutet togs i kungens konselj i Stockholm samma dag, så det blev brått att fixa firandet.

Mitt emot kyrkan låg det gamla kommunalhuset som fick bli det nya stadshuset.

Mitt emot kyrkan låg det gamla kommunalhuset som fick bli det nya stadshuset.

Foto: Mjölby hembygdsförenings arkiv

Mjölby kommun2019-12-31 14:01

Mjölby 100 år

Det duggregnade den där nyårsnatten, men det var fullt med folk på gatorna.

Överallt strålade ljus. Massorna böljade ”likt ett svart band” skrev Corren. Folk hade kommit in till samhället från hela socknen, till och med från grannsocknarna, och någon timme före tolvslaget samlades människorna för att se den festliga processionen. 

Corren berättar: klockan elva på kvällen var det samling på torget (som då låg vid Kanikegården) och musikkåren Göta spelade upp. De gick först, och sen kom scouter och ungdomar som bar facklor och slutligen en lång, lång rad av de blivande stadsborna och andra.

De vandrade Kungsvägen – Järnvägsgatan – Bockarpsvägen och Lagmansgatan (fast gatorna hade andra namn) och målet var Centralskolan – det som idag är Vasaskolan. Den var bara fem år gammal och ett av de pampigaste husen i byn. Nu hade den prytts med belysning och högtidliga vimplar vajade på gårdsplanen. 

Mer musik, förstås: musikkåren spelade och manskören Sångarbröderna sjöng ”Vårt land”. Högtidstal var viktigt och kommunfullmäktiges ordförande Cnattingius talade, och landshövding Trolle, och så hurrade allt folket. 

Siffrorna 1919 på skolhusets framsida slocknade och i stället strålade där ”Mjölby stad 1920”. Kyrkklockorna ringde in det nya året. Nere vid Svartån sköts salut.

Festligheten avslutades med nationalsången, prostens tal och så sjöng alla ”Vår Gud är oss en väldig borg”.  5 729 invånare hade blivit stadsbor.  

Vinjett...

1919 slocknade och så tändes ljusskylten under. Vid tolvslaget på nyårsnatten blev Mjölby stad.
1919 slocknade och så tändes ljusskylten under. Vid tolvslaget på nyårsnatten blev Mjölby stad.
Karta: Mjölby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!