Jo, kanske lite provocerande, erkände Lars-Åke Pettersson (M), att ställa en fråga om när det smäller. Inte om det smäller, utan när. Det är han som skrivit den tillspetsade interpellationen.
– Men avsikten var att få igång en debatt om kommunens trygghets- och säkerhetsarbete. Vi styrs av det vi ser och hör i medier, och det har på senare tid varit mycket sprängningar – även på nära håll, förklarade han.
Det blev också debatt, även om de politiska skiljelinjerna var svåra att identifiera. Många ledamöter steg upp i talarstolen och var ganska överens om att Mjölby är en trygg plats, men att många ändå känner otrygghet.
– Statistiken visar att det är relativt liten brottslighet i Mjölby. Och kommunen har ett bra samarbete med polisen, sa Cecilia Burenby (S).
Hon och flera andra talare tog upp frågan om kamerabevakning, eller "trygghetskamera", som en politiker föredrog att kalla det. Cecilia Burenby menade att det behövs en tydligare kommunal policy.
Hon påminde om att Mjölbys trygghets- och säkerhetsenhet förstärks genom ett nytt samarbete med Ödeshögs kommun. Avtal med Boxholm finns redan.
Narkotika togs upp av flera som en faktor. Lars-Åke Pettersson menar att inom droghandeln ofta finns konkurrerande gäng som det kan bli bråk emellan.
– Kommunen jobbar med flera projekt. Attitydenkäter i görs med ungdomar på högstadiet och i gymnasiet. Mätningar görs av drogrester i avloppsvattnet. Och paketombud håller koll på misstänkta försändelser, förklarade Birgitta Gunnarsson(C) som exempel.
Flera politiker från olika partier äntrade talarstolen och tyckte att det är en bra och relevant fråga, om än lite tillspetsad.
– Det är lite arrogant att svara att Mjölby är en trygg plats, tyckte Runar Öhman (SD). Det finns ett utanförskap, och därmed en potential. Det har inte hänt här, men våldet kan sprida sig fort. Vi vill se mer aktiva åtgärder.
Mats Allard (M) tog upp frågan om kommunala ordningsvakter som flera kommuner anlitat.
– Det är viktigt att polisen är synlig på stan, menade han.
Lars-Åke Pettersson är nöjd med de svar han fick. Det finns ingen anledning till moralpanik, menar han, men vill ändå ha en tydligare beredskap.
– Jag är inte för kommunala ordningsvakter. Snarare då att ligga på polisen om att vara mer synliga, eller att polisen anlitar vakter om man inte själva kan, säger han.
Mobila, tillfälliga kameror är också en polisiär åtgärd, inte en kommunal, menar han.