Hon slutar med buffé – andra fortsätter

De nya direktiven för att förebygga coronasmitta i restaurangmiljö tolkas olika. Medan en del upphör med buffé och inför bordsservering fortsätter andra precis som vanligt.

Restaurangägaren Jenny Nguyen har från och med onsdagen plockat bort sin buffé i hopp om att locka fler lunchgäster.

Restaurangägaren Jenny Nguyen har från och med onsdagen plockat bort sin buffé i hopp om att locka fler lunchgäster.

Foto: Julia Djerf

Mjölby kommun2020-03-25 21:00

– Egentligen hade jag tänkt att införa bordsservering redan innan, men efter de nya reglerna så var det bara att köra, säger Jenny Nguyen, ägare till Bambu Thai i centrala Mjölby.

Färre och färre har de senaste dagarna valt att äta av den asiatiska buffén och mycket mat har hamnat i soporna. När ett större sällskap nyligen ställde in en betydande bokning, började Jenny Nguyen förbereda för att ta bort buffématen och helt köra på "Dagens rätt". Efter tisdagens utspel från Folkhälsomyndigheten har hon hört sig för hos andra i branschen och kollat med sin revisor som alla uppfattat att det är obligatorisk bordsservering som gäller nu.

Men myndighetens skärpta restriktioner tolkas olika.

– Vi fortsätter med buffé för det finns inget som säger att vi inte får det. Däremot tänker vi på att inte ta in för mycket folk och undvika trängsel, säger Thomas Schwenke, ägare till Väderstad centralkrog och Väderstad Centralkonditori.

I föreskriften står att besökare ska äta och dricka sittandes vid bord och att personal ska bära ut beställningarna. Men det står också: "Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge det inte leder till trängsel eller köer." Thomas Schwenke hade under tisdagen kontakt med Mjölby kommuns miljökontor och fick klartecken att fortsätta med sin buffé.

– Många kommer till oss just för att de vill ta mat själva. Dessutom är trängseln ändå borta, vissa dagar har vi 30 gäster istället för 150.

Inför en större sittning i helgen har Väderstad centralkrog fått begränsa antalet gäster till max 50 och då ska servering av mat och dryck ske vid borden. Till Centralkonditoriets butik släpps som mest åtta kunder in i taget. Också Mjölby stadshotell kommer framöver att begränsa antalet gäster i samband med sin påskbuffé. Men att buffé och att köpa dryck vid bardisk är tillåtet även framöver tycker stadshotellets vd är väldigt tydligt.

– Jag tänker att restriktionerna mer är en fråga för nattklubbsmiljöer och trånga barer. Att bufféer skulle vara en smittohärd stämmer inte, säger Markus Höglund.

Sen coronakrisen har stadhotellets lunchgäster minskat till ungefär hälften. Hotellverksamheten uppges ha tappat 70%. Ändå är Höglund inte orolig.

– Det här är något vi alla får ta oss igenom och vi räknar med att det kommer vända under våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!