Narkotika upptäckt på högstadieskola

Nyligen upptäcktes narkotikabruk bland ett antal högstadieelever på en skola i Mjölby kommun. Ett allvarligt problem, men inte ett nytt sådant, menar både polisen och kommunen.

Björn Borg, gruppchef för lokalområdespolisen, uppmanar föräldrar att vara medvetna om att det finns narkotika och att ha en dialog med sina barn om det.

Björn Borg, gruppchef för lokalområdespolisen, uppmanar föräldrar att vara medvetna om att det finns narkotika och att ha en dialog med sina barn om det.

Foto: Helena Landsted(TT)/MVT Arkiv

Mjölby kommun2021-09-22 18:00

Att unga testar och brukar narkotika av olika slag är inte ovanligt idag, förklarar polisens gruppområdeschef Björn Borg. Däremot är det är något man jobbar hårt för att undvika.

– Det finns mycket droger omkring i samhället idag så såna här situationer uppstår ibland. Det handlar egentligen om att upptäcka det, säger han.

Problemet är inte unikt för skolan även om det oftast rör det sig om äldre ungdomar än högstadieelever, berättar Björn Borg.

– Jag ska inte säga att det är en utbredd problematik i den åldern. Det är väl ganska undvikbart egentligen, men visst förekommer det. 

Ett problem är att det är enklare att få tag på drogerna idag.

– Man behöver inte känna någon missbrukare som man köper av. Man kan sitta hemma och beställa till exempel, vilket gör att tillgängligheten är en helt annan än vad den var förr. 

Framförallt rör det sig om cannabis, berättar Borg. 

– Det är den absolut vanligaste ungdomsdrogen. Narkotikaklassade läkemedel är inte ovanligt heller. Sen är det ju fall där andra droger är inblandade också.

Varför söker sig unga till droger?

– Det är väl olika med det där. Men det är inte ovanligt att man mår psykiskt dåligt och ser droger som en lösning. Eller så är det ren nyfikenhet; man vill testa och tänker inte på konsekvenserna.

Vad gör polisen för att minska narkotikabruket?

– Vi jobbar absolut mest med att hitta dem som använder narkotika. Vi gör hembesök och pratar med både barnet och föräldrarna för att så tidigt som möjligt upptäcka problematiken. Sen försöker vi begränsa tillgången till narkotika genom att ta de som säljer också.

Även Mjölby kommun arbetar aktivt med narkotikafrågan, och ser allvarligt på händelsen.

– Det är jätteallvarligt. Det är det alltid med narkotika men just med ungdomar är skadeverkningen tydligare på en gång. Det är klart vi måste agera när något sådant dyker upp, säger säkerhetssamordnare Marcus Kettselberg. 

För att förhindra narkotikaproblematik hos unga samverkar kommunen bland annat med socialtjänsten, Minimaria och polisen, men också skola, fritidsgårdar och föräldrar, förklarar Kettselberg.

Intresset för droger tror han bland annat kommer från den mer liberala drogsynen som finns på många platser. 

– Man ser ju att det har legaliserats utomlands. I debatten lägger man oftast fram de positiva aspekterna och glömmer bort skadeverkningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!