Hittade extremtidigt vårtecken

På promenaden i söndags gjordes en rekordtidig upptäckt – en tussilago, i december! Som tidigast brukar hästhov kunna ses i februari.

Vår på gång? I alla fall om man frågar den här tussilagon som hittades utmed Skrukebygatan.

Vår på gång? I alla fall om man frågar den här tussilagon som hittades utmed Skrukebygatan.

Foto: Julia Djerf/Maria Gustafsson

Mjölby kommun2019-12-17 15:00

Det var på en promenad utmed Skrukebygatan utanför Mjölby som Maria Gustafsson och hennes son fick syn på den gula knoppen i dikeskanten.

– Vi tyckte det var väldigt udda med en tussilago innan jul – och lite spännande, säger Maria som av en slump råkade få syn på det lilla vårtecknet.

Tussilagon är känd för att blomma tidigt på våren, som i februari, men oftast kommer den först i april. Enligt biologen Olle Jonsson på länsstyrelsen så kan en mild höst göra att flera vårblommor blommar tidigt.

– Särskilt om det har varit tillsammans med en kortare tid kyla likt den vi hade nyligen. Då kan en vårblomma tro att det har varit vinter. Det är samma sak med fåglar, om det inte blir en riktig vinter så kan talgoxen börja sjunga redan till nyår.

Olle Jonsson säger att fenomenet med vårblommor i december händer då och då, även om en tussilago så här års är avvikande och udda. Om framtidens vintrar blir mer milda och somrarna varmare och torrare, så kan det finnas skäl till oro, menar han.

– Då kommer ju våra växter att behöva bete sig annorlunda och då kan inte alltid evolutionen hinna med – arter kan konkurreras ut och sammansättningar förändras. För det kan jag känna en viss oro eftersom vissa djur och växter anpassar sig långsamt.

Men för Maria Gustafsson var tussilagon bara en välkommen föraning om ljusare tider.

– Lite uppiggad blir man ju, det är ju inte mycket julkänsla i grådasset nu ändå. För min del får det gärna bli vår snart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!