På Lundby förskola i Mjölby går 67 barn, varav fem har svenska som modersmål. För tillfället är det 18 olika språk som talas, däribland arabiska, bosniska, engelska och uzbekiska. Enligt Jenny Sundström, rektor på Lundby förskola, kan de enbart tillgodose en tredjedel av barnens språkbehov.
– Vi behöver mer stöd i att bemöta barnens modersmål, säger Jenny Sundström.
I dag jobbar 14 pedagoger på Lundbys förskola, varav en av dem har arabiska som modersmål. Sundström säger att personalen just nu känner sig frustrerade över att de inte kan fokusera på något annat än språket, då barnen måste kunna det först innan man fortsätter med exempelvis matematik.
– Vi har andra möjligheter än svensktalande förskolor. Personalen älskar sitt arbete. De har höga ambitioner, de vill mer, säger Jenny Sundström.
Det är inte enbart med barnen som språkutmaningarna finns, utan även med föräldrarna. Jenny Sundström säger att det finns många föräldrar som inte kan svenska och att det därför blir svårt för personalen att kommunicera vardagliga saker, som vilka kläder barnen behöver ha med sig till en utflykt. För att kunna kommunicera måste personalen ta hjälp av tecken och bilder. De har även dokument översatta på några av de 18 språken. Trots hjälpmedlen, säger Jenny Sundström att det inte kommer räcka för att hjälpa med alla utmaningar som personalen kämpar med.
– Vi behöver fler språkliga resurser, det är utmanade att nå alla, säger hon.
Ett ökande problem som förskolan sett de senast åren är att de barn med svenska som modersmål oftast byter från Lundby förskola. Den exakta anledningen varför kan Sundström inte svara på. Hon säger att hon hoppas på att fler barn med svenska som modersmål lockas till förskolan de kommande åren.
– Det får inte bli segregerat. Det är vi som ska lära barnen de svenska språket. Det endaste sättet att komma in i det svenska samhället är att prata med oss och med andra barn.
Jenny Sundström påpekar även de ekonomiska svårigheter som kommunen har. Hon säger att de nu har en stramare budget, men förskolan förväntas fortfarande erbjuda samma kvalitet som innan. På grund av den minskade budgeten kommer förskolan bland annat inte kunna sätta in vikarier lika ofta, vilket är en resurs för förskolan.
– Man önskar att det fanns mer språkliga resurser.