Företagens rankning vänder neråt

De senaste åren har Mjölby klättrat på Svenskt Näringslivs rankning. Nu vänder det neråt, men näringslivschefen är inte orolig.

Flaggorna i topp trots allt. Mjölby tappar placeringar i Svenskt Näringslivs kommunrankning, men näringslivschefen är ändå positiv.

Flaggorna i topp trots allt. Mjölby tappar placeringar i Svenskt Näringslivs kommunrankning, men näringslivschefen är ändå positiv.

Foto: Sune Johansson

Mjölby kommun2019-09-25 09:00

Kommunen får plats 74 när det gäller var företagarna själva tycker att det är bäst att starta och driva företag. 

Varje år gör organisationen Svenskt Näringsliv en enkät med företagen i Sveriges 290 kommuner. 18 faktorer viktas olika tungt, och dessutom tas statistiska faktorer med, som kommunalskatt, sysselsättningsgrad och andelen upphandling via entreprenad.

Torbjörn Sjögren, kommunens näringslivschef, ser inget oroväckande med att Mjölby tappat 23 placeringar sedan förra årets enkät. Han menar att Mjölby har ett bra företagsklimat.

– Det är det viktiga och man måste komma ihåg att det är relativa siffror. Andra kommuner jobbar också på att bli bättre, och det blir det inte sämre av i Mjölby i faktiska siffror, säger Torbjörn Sjögren.

Mjölby ligger trots tappet i år på en bättre nivå än åren 2015– 2016, menar han.

–  Men vi tar siffrorna på stort allvar och vi kommer att använda dem som ett verktyg för att bli bättre.

I kommunens näringslivsråd sitter, förutom han själv, företrädare för företagen. Där räknar Torbjörn Sjögren med att Svensk Näringslivs enkätsiffror kommer att analyseras i detalj och diskuteras vad som kan bli bättre i Mjölby.

En siffra som sticker ut är att Mjölby de senaste tio åren legat väldigt högt i frågor om kommunikationer. Enligt enkäten är Mjölby en av Sveriges bästa kommuner när det gäller väg-, tåg- och flygförbindelser. Det är en avgörande fråga eftersom den påverkar leveranser, tillgång till kunder och personal.

– Det är fantastiskt att hamna på femte plats i riket och att vi ligger så högt år efter år, säger Torbjörn Sjögren.

På den sämre kanten hamnar Mjölby när det gäller nyföretagsamhet. Plats 244 av landets 290 kommuner. Torbjörn Sjögrens förklaring till det är att det finns flera stora företag i kommunen som går väldigt bra och som har nyanställt flera år i rad.

– Människor väljer att ta anställning där i stället för att satsa på att starta egen företagsamhet.

Boxholm rankas som nummer 218 i Sverige (–116). Kommunen har under flera år legat i mitten, men har dippat rejält i år. 

Ödeshög har plats 78 (–5). Ödeshög ligger bra till när det gäller politikers och tjänstemäns attityder till företagande. På minuskontot finns de mindre bra kommunikationerna.

Mjölbys näringslivschef Torbjörn Sjögren menar att rankningen visar att företagsklimatete i Mjölby är bra.
Mjölbys näringslivschef Torbjörn Sjögren menar att rankningen visar att företagsklimatete i Mjölby är bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!