Det var för precis tio år sedan som kommunen gjorde en detaljplan för att en tidigare ägare av fastigheten ville bygga nio radhus vid Kungsvägen. Men företaget kom i trångmål och bygget avstannade.
Förra året återupptogs bygget av den nya ägaren, och under några veckor fortskred bygget på den gamla betongplattan. Men inte heller den här gången blev det några färdiga hus. Byggentreprenörens båda företag gick i konkurs eller likviderades. Fastighetsägaren förklarade att han vill sälja fastigheten.
Alla turer och de oavslutade byggprojekten har lett till att fastigheten i folkmun kallas för "skräptomten". Kommunen har tröttnat på långbänken och har försökt få ett avslut.
– Kommunen har förelagt ägaren att riva konstruktionen, inklusive betongplattan om man inte kan visa att den duger att bygga på, och det har vi inte fått, säger Krister Ramebäck på bygglovsavdelningen.
Krister Ramebäck beklagar att bygget inte har kunnat slutföras. Han menar att ritningarna på de nio radhusen såg lovande ut i bygglovsansökan som lämnades in i juli 2015.
Nu säger sig fastighetsägaren, Norrköpingsmäklaren Per Boquist, ha en intressent som vill köpa tomten. I ett mejl till tidningen skriver han att han "har skrivit ett letter of intent med ett stort byggföretag med tänkt tillträde vid årsskiftet. Dom kommer att göra en planändring till flerbostadshus".
Boquist har motsatt sig kravet på rivning av betonggrunden och har överklagat beslutet till länsstyrelsen. Han menar att bottenplattan kan användas till framtida byggnation.
Att bygga fler lägenheter på tomten kräver dock en ny detaljplan eftersom marken är ämnad för radhus i max två och ett halvt plan. Ett ändrat ändamål kräver också en ny fastighetsbildning. I dag är tomten indelad i nio smala fastigheter, en för varje radhus.
Kommunen har visat intresse för att köpa tomten för att byggnation ska komma igång. Men skillnaden i bedömningen av fastigheternas värde är stor.
– Vi har låtit värdera marken och landade på omkring 2,5 miljoner kronor. Säljarens bud är på 4,9 miljoner, säger Ketil Kindestam, exploateringsingenjör på kommunen.
Kommunen har även blivit kontaktad av ett byggföretag som visat intresse för att bygga på tomten, som är mycket centralt belägen i Mjölby.
Ketil Kindestam menar att det kunde öka intresset och dessutom vara i kommunens intresse för att man får fler bostäder nära centrum.