Muhamet Vrajolli fick ett jobberbjudande från en pizzeria i Linköping och fick arbetstillstånd 2009, vilket förlängdes med ytterligare två år från 2011. Men 2012 gick pizzerian i konkurs.
– Jag var tvungen att hitta jobb i en annan bransch, i stället för att leva på soc. Jag har jobbat hela tiden i Sverige. Jag fick jobb i ett bemanningsföretag inom industrin, bland annat som truckförare på Runsven i Skänninge.
Allting gick bra för Muhamet. Han gifte sig med sin Jeta och fick två barn, nio och fyra. Köpte ett hus i Mjölby. Fick jobb på Toyotas lager, en provanställning som efter sex månader omvandlades till tillsvidareanställning. Hustrun Jeta är egentligen ekonom men för att få jobb utbildade hon sig till barnskötare och jobbade inom barnomsorgen i Mjölby kommun.
Men när Muhamet sökte permanent uppehållstillstånd blev beskedet avslag från Migrationsverket. Hans första arbetsgivare i det nya landet hade inte betalat AFA-försäkring under de 2,5 år han jobbade där.
– Jag fick ju min lön och det var inte något svartjobb. Sociala avgifter betalades in, men jag hade ingen aning om den försäkringen förrän jag fick brevet från Migrationsverket. Jag fick veta att han inte betalat. När jag kom till Sverige så hade jag inte koll på sådant.
Dessutom upptäckte Migrationsverket att han jobbat utanför ramen. Hans arbetstillstånd, som han hela tiden fått förlängt, är knutet till ett yrke, i Muhamets fall pizzabud. Tillståndet gällde bara för arbetet att köra ut förbeställda pizzor till kunder.
– Men när pizzerian gick omkull var jag tvungen att hitta ett annat jobb. Felet jag gjorde var att jag inte sökte arbetstillstånd för det nya yrket. Men min handläggare på Migrationsverket visste om var jag jobbade. Jag fick förlängt ytterligare en gång från 2013 till 2015. Då skulle Migrationsverket ha stoppat mig.
– Jag gjorde fel utan att veta att jag gjorde fel.
Drygt två år följde när MV begärde kompletteringar. Han krävdes på bevis om försäkringen. Hans förra arbetsgivare lovade att skicka pappren, men inget hände. 2018 kom avslaget. Han och familjen fick fyra veckor på sig att lämna landet. ”En förlängningsansökan kan inte beviljas om det framkommer att förutsättningarna för arbetstillståndet inte varit uppfyllda under den tidigare tillståndsperioden” sår det i myndighetens beslut.
”Anknytningen till Sverige bedöms inte utgöra synnerligen ömmande omständigheter” skriver Migrationsverket fortsättningsvis i beslutet från 2018. Det tog fem år från att myndigheten fick klart för sig de fel som begåtts till att beslutet om utvisning fattades.
Muhamet överklagade både till Migrationsdomstolen och den högre instansen. Men reglerna är klara i utlänningslagen. Har man gjort fel i en tidigare period av arbetstillstånd så blir det avslag till ett nytt.
I maj flyttade familjen tillbaka till Kosovo. Några jobb där har varken Muhamet eller Jeta. Dottern skulle börja trean i Mjölby, familjen bor nu hos Muhamets föräldrar i Prishtina, Kosovos huvudstad.
– Hon har börjat skolan men det går inte så bra. Hon har problem med albanskan, säger Muhamet.
Huset i Mjölby har de kvar, de hoppas fortfarande kunna komma tillbaka, annars måste det säljas.
På Toyota jobbar Muhamets arbetskamrater nu utan honom. Metallbasen på företaget, Jasmin Cosic är upprörd. Han har skrivit brev till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, och vädjat. Han har också JO-anmält Migrationsverket.
– Det verkar som att en person som kommer till Sverige och har fått jobb ska kunna allt om lagar och regler, säger Jasmin Cosic.
Han menar att Migrationsverket straffar arbetaren i stället när det är arbetsgivaren som gjort fel med försäkringen. ”Han har blivit fel behandlad och jag vill därför se att beslutet ändras till hans fördel”, skriver Jasmin i sin JO-anmälan.
Morgan Johansson har inte svarat själv, men en tjänsteperson på departementet skriver att ministrar inte får lägga sig i ett enskilt ärende.
I juni får Muhamet ett nytt jobberbjudande från Toyota i Mjölby. Fast jobb som materialhanterare. Allt har gått rätt till. Han skickar in en ny ansökan om uppehållstillstånd men det blir åter nej. Migrationsverket finner "anledning att ifrågasätta ditt framtida levnadssätt, med tanke på ditt tidigare levnadssätt och misskötsamhet", står det i beslutet. Ömmande fall föreligger inte, slår de fast.