Elever lär tyskar om svensk fika och kaviar

Få smaka på kaviar, lära sig att "Elch" på svenska är "älg", bättra på tyskan eller finna kärlek. Fördelarna med ett elevutbyte mellan Kungshöga och en skola i Tyskland, kan vara minst sagt skiftande.

Det är inte helt lätt att förklara vad "fika" eller "elljusspår" är på tyska, men eleverna Love Sjöblom, Wilma Almfors, Thuva Jonsson och Jonna Nilsson gör vad de kan.

Det är inte helt lätt att förklara vad "fika" eller "elljusspår" är på tyska, men eleverna Love Sjöblom, Wilma Almfors, Thuva Jonsson och Jonna Nilsson gör vad de kan.

Foto: Julia Djerf

Mjölby kommun2019-09-25 10:30

Tyska fraser blandas med engelska ord och svenska räddningar. På borden ligger bilder med saker som anses vara typiskt svenskt: lösgodis, falukorv, dalahäst och fika. "Men vad heter snus på tyska?", undrar någon. "Har de ens snus?" Eleverna från Kungshögaskolan och de tyska från Friedrich Wilhelm Gymnasium i Königs Wusterhausen har bara känt varandra i några dagar, men stämningen på morgonens tyskalektion är ändå hyfsat avslappnad.

– Svenskarna är väldigt "tasty" och vänliga, tycker Jessi Edom.

Kvällen innan när alla sågs för att lära känna varandra lite bättre, smakade Jessi kaviar för första gången. Den var okej, men inget hon gärna äter igen.

Hennes tyska skolkamrat Lena Rösch tycker att möjligheten att få komma till Sverige både ger inspiration och fina minnen. 

Elevutbytet har pågått sen 2003 och i höst har tolv elever från Kungshöga öppnat sina hem för tolv tysktalande. En av dem är Thuva Jonsson.

– Det är jättekul att få träffa en ny person så här och att lära sig att prata bättre tyska. Fast det blir mest engelska faktiskt, men lite lär man sig ju av att lyssna på när de pratar med varandra.

Förutom språkträning handlar det lika mycket om kulturutbyte. Vinsterna har visat sig kunna bli fler än så – förra gången uppstod också kärlek mellan två elever som nu två år senare fortfarande är ett par.

– Vi vill att det här ska bli mer av ett möte än bara grammatik, säger läraren Camilla Byrsjö som var med och startade upp allting.

– Det finns fler likheter än man kan tro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!