"Då hade det här kunnat sluta illa"

En person fick föras till sjukhus och över 1000 anställda utrymmas efter en brand på en svetsavdelning i Toyota Material Handlings huvudbyggnad på måndagsförmiddagen.

Hela huvudbyggnaden till Toyota Material Handling fick utrymmas på grund av brand under måndagen, drygt 1000 anställda.

Hela huvudbyggnaden till Toyota Material Handling fick utrymmas på grund av brand under måndagen, drygt 1000 anställda.

Foto: Julia Djerf

Mjölby kommun2019-10-28 14:45

– Hade branden gått upp i taket och fått snabb spridning så hade det här kunnat sluta illa, säger Stefan Kindberg, räddningsledare på Räddningstjänsten Mjölby/Boxholm.

– När företaget själva försökte släcka så fick de ingen effekt. Vi kunde snabbt angripa branden, men den låg väldigt långt in i fabriken vilket försvårade släckningsarbetet.

Larmet om en brand i Toyota Material Handlings huvudbyggnad kom in till räddningstjänsten vid 10.45. När styrkorna från Mjölby, Boxholm och Skänninge först kom till platsen var det rökigt i lokalerna och drygt 1 000 anställda i byggnaden fick utrymmas. En anställd som befann sig i närheten av där branden startade, beskrev hur han såg lågor på 2,5 meter slå upp mot taket med full kraft innan han och hans kollegor tvingades lämna fastigheten.

– Vi har en brand och rökutveckling i en filteranläggning inne på en svetsavdelning, förklarade Mikael Fredriksson, chef för produktionsutveckling, mitt under förloppet.

– Det är för tidigt för att säga något om brandorsaken, men det är alltså i ventilationen som det har börjat brinna.

Strax efter larmet gått syntes mörk rök stiga mot himlen, rök som snart lade sig som en tunn dimma över området. En person fick föras till Lasarettet i Motala för vård av rökskador.

– Det är förstås allvarligt att vi har en medarbetare som har fått i sig rök och vi är särskilt måna om att höra hur det går för den individen. Men annars är vi tränade för att hantera sådana här händelser och beredskapen hos oss är god. Allt har fungerat kring utrymning, säger Mikael Fredriksson.

Ungefär en timme efter att larmet om branden kom informerade räddningsledaren Stefan Kindberg Toyotas ledning om att branden var under kontroll. När klockan närmade sig 12 började personalen som tvingats utrymma sakta att släppas in igen via huvudentrén. Räddningstjänsten säkerställde att det inte fanns någon risk för takbrand innan de lämnade över bevakningen till fastighetsägaren. På eftermiddagen meddelade Toyota att skadorna som uppstått var begränsade till filtersystemet och att ingen produktionsutrustning i fastigheten påverkats av förloppet.

– Verksamheten i övriga delar av huvudbyggnaden är igång igen. Nu jobbar vi på en lösning för att komma igång med allt igen så snart som möjligt, förhoppningsvis är vi där under tisdag förmiddag.

Branden i filteranläggningen var belägen mitt i byggnaden, vilket gjorde släckningsarbetet något besvärligare för räddningstjänsten.
Branden i filteranläggningen var belägen mitt i byggnaden, vilket gjorde släckningsarbetet något besvärligare för räddningstjänsten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!