100-tals tågresenärer evakuerades

Från 16-tiden och under söndagskvällen var det stopp i tågtrafiken mellan Mantorp och Mjölby vilket påverkade tåg mellan Stockholm och Malmö samt Östgötatrafikens pendel. Under kvällen evakuerades hundratals resenärer ur ett tåg i Sya.

Foto: Läsarbild

Mjölby kommun2018-07-15 18:06

Under sena söndagseftermiddagen fick lilla Sya i Mjölby kommun oväntat besök av hundratals tågresenärer. Ett elfel gjorde att deras tåg inte kunde åka vidare.

Vår reporter på platsen kunde vid 17.20 rapportera att hundratals människor evakuerade ett fullt X 2000-tåg strax söder om det gamla stationshuset i Sya.

Orsaken till tågstoppet var en nedriven kontaktledning vilket skapade strömavbrott.

– Det finns ingen ström på det spåret men däremot på spåret bredvid så vi har ett tåg på väg där, förklarar Ronny Hörstrand på SJ:s pressjour.

Människorna på tåget steg självmant av tåget efter stoppet i väntan på att kunna åka vidare mot Stockholm.

– Resenärerna gick ut utan tillstånd. Vi har två personal som omöjligt kan hålla kolla på alla. Nu står de vid en grusväg på en sida av tåget och vi har inte uppmanat och inte gett tillstånd, absolut inte, för vi har inte tillstånd av Trafikverket att evakuera, säger Ronny Hörstrand från SJ.

Vår reporter på plats såg när den folkmassan vällde ut ur tåget.

– Det är hundratals människor som sökte sig till skuggan. Någon ställde sig och väntade på bussen i Sya. Folk visste inte vart de skulle ta vägen, säger vår reporter Sune B Johansson.

Klockan 18 var ett annat tåg på plats i Sya för att ta med resenärerna från platsen. Då kunde en godkänd evakuering börja. Men då var de flesta resenärer redan utomhus.

Vid 19 hade tågresenärerna stigit på det nya tåget, och åkt vidare.

– Det har avgått från platsen. De skulle gå runt med loket i Mjölby för att kunna åka till Stockholm, säger Ronny Hörstrand.

Under hela kvällen påverkade tågstoppet trafikanter som reste med SJ mellan Stockholm och Malmö men även resenärer på Östgötatrafikens pendel mot Tranås. Prognos saknades på när trafiken kunde återupptas.

LÄS MER: GRÄSBRAND EFTER SMÄLL I KONTAKTLEDNING

Orsaken till tågstoppet var som sagt en nedriven kontaktledning. Det ledde till en gräsbrand vid stationshuset i Sya.

– Det kom ett pendeltåg och så small det till, och då såg det ut som om ledningarna svängde - det såg inte rätt ut, säger vår reporter Sune B Johansson.

När gräset fattat eld försökte personer från en restaurang i närheten att släcka med vatten. När Räddningstjänsten kom släckte de snabbt gräsbranden, som ska ha varit 40 kvadratmeter stor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!