Vegetarisk dag till slut efter långbänk

Det tog tid att få igenom motionen. Mjölby inför en vegetarisk dag per vecka i skolbespisningen.

28 augusti 2014 09:25

Det beslutade kommunfullmäktige i tisdags, men oenigheten var stor. Beslutet grundar sig på en MP-motion Eric Westerberg lämnade in för 2,5 år sedan, och han sade sig vara smått förvånad över hur lång tid det kan ta att nå fram till ett demokratiskt fattat beslut.

– En del invänder att det slår mot den personliga sfären, att det innebär en inskränkning i valfriheten. Att äta kött i mängder kräver mycket resurser. Sedan har vi hälsoaspekten, sade han.

Carina Johansson (FP) tyckte förslaget var onödigt eftersom skolan ändå serverar vegetarisk mat dagligen. Lilian Alexandersson (SPI) höll med.

– Har ni frågat barnen vad de tycker? När slängs det mer mat och när slängs det mindre? Vad ska det bli vinst på med en vegetarisk dag?

Alla frågorna fick hon inte svar på, men Cecilia Vilhelmsson (S) kunde berätta att förvaltningen service och entreprenad noggrant följer upp när det slängs mest, nämligen när de maträtter serveras som barnen tycker om bäst.

Franco Sincic (V) sade sig ha blivit frälst på gamla dagar om fördelarna med mindre kött och att en vegetarisk dag kan fylla ett utbildningssyfte.

Birgitta Gunnarsson (C) vände sig mot principen att tvinga på barnen vegetarisk mat.

– Det finns faktiskt barn som inte får kött hemma.

15 ledamöter reserverade sig mot beslutet, varav 11 Moderater, 3 Centerpartister och 1 Kristdemokrat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!