Potatisodlare som värnar om kvalitén

Bjälbo består av fem gårdar. På alla fem odlas potatis. I en av dem bor Claes Pettersson som är ordförande för Potatisodlarna i länet.

15 oktober 2015 17:03

Hans potatisskörd är bärgad och ligger på tork i ladan. Andra har sin plockning kvar. Det är en avvägning och ett vågspel som måste göras varje höst.

– Jag har lärt mig av min pappa att man ska försöka få in potatisen före 1 oktober, men i år hade det kanske varit bättre att vänta. Det var blött i september medan oktober haft väldigt fint väder, säger Claes.

Men hur kvalitetsmedveten potatisodlaren än är har han inte makt över vädret.

Vi går in och tittar på berget av knölar som ligger på tork. 800 ton av den fasta sorten Folva. Fläkten går och termometern visar på 9,6 grader. Det ska långsamt ner till +4 grader som är optimal temperatur för lagring av vinterpotatis. Varje dag måste Claes kontrollera hur knölarna mår. Det gör han med näsan, det ska dofta friskt inne i lagret. Temperatur och fuktighet kan behöva påverkas manuellt genom att justera fläkten.

Än så långe är de osorterade. Små kulpotatisar blandade med stora som skulle bli perfekta bakpotatisar. Men det är de i mitten, mellan fyra och sex centimeter, som ger bonden bäst betalt.

Claes säger att han hellre satsar på kvalitet än på kvantitet. Han vill göra reklam för den kvalitetsmärkning som finns på potatis. Det är branschorganisationen Svensk potatis som infört SMAK-märkning av potatis.

– Om man köper SMAK-märkt potatis får man en betydligt jämnare produkt, som bedömts utifrån utseende, kokegenskaper, skador och röta.

Han menar att medvetenheten bland konsumenterna ökat enormt, även när det gäller potatis, men han tycker det är väldigt synd att knölen kommit i lite dålig dager i debatten om LCHF-diet, att rädslan för kolhydratrik mat är överdriven.

– Jag tror inte att någon blir tjock av potatis.

Potatisodlaren måste möta många utmaningar. Vädrets nyckfullhet, klimatförändringarna som gör att det blir blötare väder, och trender inom näringsläran. Dessutom hör han från grossister och packerier att konsumenterna vill ha en snygg potatis.

– Men de allra flesta skalas innan de tillreds. Då ser man ingen skillnad.

Claes Pettersson menar att man måste göra något åt det enorma matsvinnet, att alla delar av ett parti ska kunna komma till användning.

Årets potatisskörd ser ut att bli något mindre än normalt, men med bättre kvalitet, trots att det finns vissa problem med för tunt skal på vinterpotatisen. som gör den svår att köra ut till butikerna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!