Mjölbybor drev knarkbutik på nätet

Två 27-åriga män i Mjölby åtalades på torsdagen i en omfattande härva där narkotika sålts via en butik på nätet. Kunder över hela landet misstänks ha köpt narkotika i butiken.

10 juli 2014 13:31

Härvan kunde rullas upp efter att tullen på Arlanda den 20 april kontrollerat en försändelse från utlandet till en adressat i Mjölby. Försändelsen visade sig innehålla 240 gram amfetamin och en åklagare beslutade att en så kallad bevisprovokation skulle genomföras. Innehållet i försändelsen byttes ut innan den skickades vidare till ett utlämningsställe i Mjölby.

Erkände i förhör

När polisen började spana i Mjölby i väntan på att mottagaren skulle hämta ut brevet kom ännu en försändelse till samma adressat. Vid en kontroll visade sig detta andra brev innehålla 250 ecstaytabletter.

Den 29 april dök det upp en man upp och hämtade ut de båda försändelserna på utlämningsstället. När polisens spanare slog till och grep mannen på en parkeringsplats påträffades både narkotikaförsändelserna och en kundlista. I förhör har den 27-årige mannen erkänt och utförligt berättat hur han hanterat amfetamin, ecstasy och mefedron, ompaketerat den och skickat till de kunder som beställt via nätbutiken.

Kunderna har via krypterad mejl beställt det de vill ha och sedan betalat med den digitala valutan bitcoin.

"Verkar vara seriös säljare"

En 26-årig kvinna som köpte 0,5 gram av narkotikan MDMA via knarkbutiken berättar i förhör: "Det är en hemsida full av olika sorters varor och tjänster, som Blocket, och man gör sin beställning".

Kunderna har också diskuterat butiken på en forumsida på nätet. "NN (butikens namn, reds anmärkning) verkar vara en seriös säljare. Ger bra service och snabb kommunikation, dessutom ovanligt insatt i säkerhetsaspekten kring sådan här verksamhet", skriver en kund i forumet.

Har nekat

Den andra 27-åringen misstänks i utredningen vara huvudansvarig bakom knarkbutiken. Den mannen, som sitter häktad i avvaktan på rättegång, har i förhör konsekvent nekat till anklagelserna.

Den förstnämnde 27-åringen åtalas nu för narkotikasmuggling samt narkotikabrott medan den andre 27-åringen åtalas för två fall av grov narkotikasmuggling samt grovt narkotikabrott. Enligt åklagaren har de båda männen sammanlagt hanterat omkring drygt 4 hekto amfetamin, 143 gram mefedron, 800 ecstasytabletter samt 5 gram mdma.

I härvan åtalas även fyra köpare runt om i landet misstänkta för narkotikabrott eller försök till samma brott.

Ola Fagerberg

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!