Mjölby storband är Johans passion

– Storband är absolut en tjusning. En fantastisk dynamisk musik. Vackert och lyriskt, eller oerhört kraftfullt, säger Mjölby storbands kapellmästare Johan Ravelid.

24 september 2014 09:50

Sedan två år tillbaka leder Johan Ravelid Mjölby storband. Ett uppdrag som han tog över efter Sven-Åke ”Svante” Johansson som en gång i tiden startade bandet.

– Första repetitionen undrade jag vad jag skulle göra här. Mjölby storband är grymt välfungerande. Svante ligger otroligt mycket bakom det, säger Johan Ravelid.

Vi träffas på Mjölby kulturscen. På söndag är det dags för konsert här. På affischen står det att Mjölby storband möter Lisa Bodelius. En konsert som bandet tränat på intensivt de senaste månaderna.

– Det finns en så himla stark musiktradition här i Mjölby.

Vad betyder det för dig?

– Det finns en anda, man är väldigt stolt över att vara med i Mjölby storband. Man vill att det ska låta bra, ambitionsnivån är hög från bandmedlemmarna, men lika viktigt är fikat på söndagarnas repetitioner, säger Johan Ravelid.

Hans passion för storband går det inte att ta miste på. Johan Ravelid pratar sig varm för musiken och särskilt för Mjölby storband.

Hur startade ditt intresse för musik?

– Som liten gick jag på musikskolan och spelade piano. I högstadiet ville man starta band. Då blev det sång och bas.

Deep Purple med John Lords orgelspelande gjorde ett stort intryck på Johan Ravelid i tonåren.

– Jag gick med i Kyrkans ungdom. Mest för att få följa med på deras skidresor. Där träffade jag kantor Göran Bogemar i Vidingsjö, han gav mig privatlektioner i orgel, berättar han.

Nu började Johan Ravelids långa utbildningsperiod med flera skolor inom musik. Första skolan blev LO-musiklinje­ i Motala.

– Där träffade jag Leif Segerberg från Mjölby. Han grundade mitt intresse för jazz, säger han.

Efter det flyttade Johan Ravelid till Stockholm och utbildning på Kulturama.

– Alvaro Is Rojas gav mig grunderna till att skriva och arrangera musik. Jag har också tagit med mig rätt mycket av hans pedagogik, säger Johan Ravelid.

Under samtalet med Johan Ravelid förstår man att hans lärare genom åren haft stor betydelse för hans musik och de vägar han valt.

Efter några år i Stockholm var det hjärtat som fick honom att återvända till Motala.

– Jag träffade Malin, mina barns mamma­ och flyttade tillbaka till Motala­, berättar han.

De gifte sig och Johan Ravelid fick två bonussöner och med tiden två döttrar tillsammans med Malin. De är numera lyckligt skilda.

Skoltiden var ännu ej förbi.

Samtidigt som han började sin tjänst på Folkungaskolan i Linköping läste han till musiklärare på musikhögskolan i Örebro.

Har du pluggat färdigt nu?

– Nja, det vet jag inte. Jag har studerat mycket musik men det finns mycket kvar att lära. Projektet med Lisa Bodelius och Mjölby storband är också ett sätt att studera vidare. Vad jag vill är att utvecklas. Om man gör det i den akademiska världen eller någon annanstans är av mindre betydelse, säger Johan Ravelid.

Söndagens konsert har Johan Ravelid arrangerat musiken till.

– Jag tog kontakt med Lisa i februari­. 20 juli började jag tokskriva. Att få arrangera någon annans musik är som att kliva in i någon annans själ. Det blir som en resa att kliva in i musiken. Vad vill Lisa Bodelius förmedla? Hur ska jag kunna föra ut det vidare?

På söndagens konsert får åhörarna­ veta hur Johan Ravelid och Mjölby storband lyckas med att föra fram Lisa Bodelius musik tillsammans med henne.

Mjölby storband möter Lisa Bodelius. Arrangemang och kompositioner av Johan Ravelid, Mjölby Kulturscen, 5 oktober klockan 18.

Johan Ravelid

Bor: I Motala.

Ålder: 46 år.

Familj: Singel. Två barn, Ylva 14 år, Klara 12 år och två extrasöner Felix 24 år och Max 22 år.

Uppvuxen: I Berga i Linköping.

Jobbar: Som musiklärare på Folkungaskolan i Linköping.

Aktuell med: Arrangerat musiken till konserten på söndag med Mjölby Storband och Lisa Bodelius.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!