Max visar hur honung ska slungas

Nu slungas det för fullt hos biodlare. Max Lubkowitz nio år, berättar hur det går till.

21 juli 2014 11:34

Mjölby biodlarförening har värvat nya medlemmar i sommar. En av dem är Max. Idag är han i föreningens hus Klastorp i centrala Mjölby för att hjälpa till med att slunga honung.

Har du några egna bikupor?

– Nej, men jag har fått låna ett bisamhälle, säger Max.

Max har tagit på sig skyddskläder för att gå ut till bikuporna och hjälpa till.

– Ja, egentligen var det pappa som var intresserad först. Sen tänkte jag, att jag också ville följa med och jobba med bin, berättar han.

Max sätter sig ner en stund ute i Klastorps trädgård hos mig. Runt om oss flyger några bin. Han berättar för mig vad honungsslungning är.

– Det är när man tar honungen från bina. Sedan lämnar man tillbaka ramarna till dem så de kan göra ny honung, förklarar Max.

Max berättar att man går till bikuporna och hämtar lådorna med ramar i.

– Sedan tar man in dem till ett rum och skrapar bort allt vax ovanpå ramarna, så att man kommer åt honungen. Sedan lägger man det i en maskin som slungar honungen.

Efter det häller man upp honungen i stora burkar, berättar Max pedagogiskt för mig.

Det låter väldigt enkelt när Max förklarar. Han är duktig på att beskriva slungningen. Det förstår jag när vi går ut till bikuporna och han visar hur det går till.

Max får hjälp med att lyfta upp ramarna.

De väger flera kilo, och är fyllda med tjockt flytande söt honung. De flyttas över till en låda som kallas för skattlådan. Bra, namn på något som blir fyllt av guldgul honung.

Sedan ställs den tunga lådan på en vagn för vidare transport några meter bort till Klastorp där ramarna töms. Precis så som Max förklarat.

Ikväll är även Tomas Kindell i Mjölby biodlarförenings klubblokal. Han var precis lika gammal som Max när han fick sitt första bisamhälle. Nu är han över femtio, och fortfarande brinner hans intresse för bin.

– Tomas är som en uppslagsbok, säger föreningens ordförande Malin Bjärnlid.

Hon berättar att honungen som produceras av medlemmarna och dess bisamhällen bedöms av föreningens styrelse under vintern.

– I år blir det bra honung, med liten vattenhalt tack vara det vackra vädret, säger Tomas Kindell.

10 tips vad man kan göra med honung

Första förband

Lägg honung på sår. Lindrar värken och stimulerar läkning. Effektivt på brännsår och liggsår.

Förkylningslindring

En tsk honung i ljummen mjölk.

Kom till ro

En kopp ljummet vatten med honung ger kroppen ro inför natten.

Honung hjälper mot trög mage

Milt laxerande effekt utlovas.

Honungsbad

1 dl honung i badvattnet gör huden mjuk och fin. Lindrar också utslag.

Honung för håre t

Två matskedar honung i sista sköljvattnet vid hårtvätt ger vackert hår.

Honungsansiktsmask

Stryk ut honung i ansiket. Låt verka 1 timme. Skölj. Ger fin hy.

Saunabehandling

Smörj in hela kroppen med honung. Låt verka i bastun. Duscha bort. Ger smidig och spänstig hud.

I stället för konserveringsmedel

En matsked smält honung öses överst på den nykokta sylten i burken.

Källa: Professor Ingemar Fries, biexpert på Sveriges Lantbruksuniversitet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mia Karlsvärd