Inget Rök utan lanthandeln

De stora varuhusen har det. Så också Röks lanthandel. Öppet varje dag. Tack vare ”Docka”. Nästa vecka firar hon 15 år som lanthandlare.

23 mars 2015 12:34

Det är rätt tidigt på förmiddagen. På E4:an rusar trafiken fram. På gamla E4:an är det lite lugnare. Precis intill den gamla riksvägen in mot Rökstenen ligger Röks lanthandel och café. Med den senaste tillbyggnaden sticker den ut lite extra. Aina Kari ”Docka” Olsson startade lanthandeln när macken lades ner för femton år sedan. Till en början tillsammans med sin syster. Men numer driver hon handeln ensam.

– Det är viktigt att fortsätta finnas till för bygden, säger Aina Kari ”Docka” Olsson.

Hon berättar att hon är krasslig idag. Influensatider.

– Visst är det tufft när man inte mår bra. Det här blir en livsstil. Jag trivs med att jobba, och har svårt att sitta still, säger hon.

Varje dag jobbar hon i lanthandeln, sju dagar i veckan. Senaste semestern var en vecka i Kroatien för tre år sedan.

Vad är din drivkraft?

– Det är väl kunderna, att de säger att det är tur att man finns. Man är ju envis, en har gett sig på, att det ska gå. Det har alltid varit en dröm att starta något eget, säger hon.

I ”Dockas” butik finns det mesta. Matvaror, leksaker, prydnadssaker, trädgårdsdekorationer, ja det mesta.

– Till en början var det ett bas-sortiment med kiosk, dricka och lite mat. Sedan har jag byggt ut med trädgårdskonst, det är väldigt roligt, säger hon.

Förra året invigde Aina Kari ”Docka” Olsson sitt så kallade Gardenhouse. Hon hade sett ett likadant nere i Skåne några år tidigare. Hon har många idéer för sin lanthandel. Tillsammans med Rök Svanshals byalag anordnar hon bakluckeloppis på påskdagen.

– På söndagen efter midsommar blir det tivoli utanför butiken med en familjemarknad, sedan har jag lite fler planer som inte är riktigt klara än, berättar hon.

Det börjar droppa in kunder.

Margaretha Forslund har åkt från Ödeshög för att handla hos Docka. Förut bodde hon i Heda.

– Det är väldigt bra att det finns. Docka fyller en jättefin och viktigt funktion. Hon har alltid tid att prata en stund. Det här är en träffpunkt. Det är lite unikt. Att du orkar! säger Margaretha Forslund och vänder sig till Docka.

Brevbäraren kommer med posten. Brevbärare Anna Staf lämnar breven och sätter sig sedan vid ett av fikabordet och tar frukostrast.

Ingrid Rosén från Hästholmen har vägarna förbi för att titta till skogen.

– Här ska man stanna en stund. Det finns något intressant i varje hörn, säger Ingrid Rosén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!