Beskedet: Gula huset ska målas om

Det riksbekanta gula huset i Skänninge kommer att förlora sin solnedgångsfärg. Ägaren har gått med på att måla om.

16 september 2015 08:48

Det blev en riksnyhet, insändarstorm och facebooksnackis tidigt i våras när ägaren till ett hus i Skänninge fick besked från kommunen att huset inte fick ha den färg som det målats i.

Huset, som ligger i en historisk del av Skänninge, strax intill S:ta Ingrids klosterruin, hade målats i gulröda nyanser, mörkare upptill och ljusare gult nedtill.

Att byggnadsnämndens ordförande i en tv-intervju tyckte att färgen "inte är svensk" spädde på den utbredda uppfattningen om byråkrati, paragrafrytteri och överförmynderi. En namninsamling till fastighetsägarens stöd startades.

Ägaren överklagade kommunens beslut om vitesföreläggande till länsstyrelsen, men har alltså nu gått med på att måla huset i en enhetlig ljusare nyans.

Vitesföreläggandet dras därmed tillbaka, liksom överklagandet.

– Jag har haft kontakt med fastighetsägaren. Vi har fått en färgburk till oss och jag har provmålat på en planka och fått klartecken från politikerna, säger Niclas Roos som är bygglovshandläggare på Mjölby kommun och haft hand om ärendet.

Egentligen kräver byggnadskontoret en NCS-kod när en fastighetsägare söker bygglov för att få ändra färgen på ett hus. I Skänninges kulturhistoriska miljöer vill byggnadsnämnden ha en ansökan med angivande av denna kod även om man ska måla om med den befintliga kulören. NCS-koden bygger på handelns färgkartor.

Någon sådan kod har man inte fått från ägaren till gula huset. Färgen heter "villagul" och är köpt på ett varuhus i trakten.

– Vi har varit angelägna att det här ska lösa sig, och byggnadsnämnden har accepterat färgprovet, säger Niclas Roos.

Husets ägare har inte gått att nå för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!