Gruvbolaget saknar tre miljarder

Gruvbrytningen i Norra Kärr utanför Gränna söker investerare. Det saknas tre miljarder kronor som företaget Tasman metals hade till sin gruvsatsning. Därmed läggs arbetet på annat än gruvbrytning, tills vidare.

9 juni 2015 09:28

– Det som syns utåt, det vill säga miljötillstånd, miljöundersökningar, exakt bestämma var saker och ting ska ligga, det har vi lagt lite på is tills vi får mer finansiering. Vi har inte i dag kapital till att ta projektet ytterligare ett steg, sade Tasman metals vd Henning Holmström till P4 Jönköping i en intervju som publicerades på tisdagsmorgonen.

Kostnader för utredningar, tillstånd och provborrningar har hittills kostat företaget 100 miljoner kronor.

Att metallpriserna har gått ned i värde på grund av lägre efterfrågan i världen har påverkat framtida investerare. Tasman metals återupptar gruvborrningen om nya investerare nappar på projektet.

Men eftersom det saknas en sådan stor summa pengar och metallmarknadens priser faller lär företaget inte hitta investerare inom snar framtid. Dock kan det finnas möjligheter att få pengar till gruvinvesteringar från EU, sade Henning Holmström till P4 Jönköping.

– EU är väldigt intresserat av Norra Kärr. Det är ju ändå en av världens största fyndigheter, fri från föroreningar och innehåller rätt mix av metaller så det är inte kört, sade även Henning Holmström.

När Corren når Henning Holmström sent under tisdagseftermiddagen vill han dock tona ner det han tidigare sagt till P4 Jönköping.

– Gruvborrningen ligger definitivt inte på is. Det saknas lite pengar för att sätta i gång med arbetet och det ska vi försöka lösa snart, säger han.

Han berättar vidare att han tror att det kommer in pengar från investerare snart och att han även sätter stort hopp till EU om pengar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!