Förstämning efter konkursbesked

Förstämning bland personalen, förvåning bland kunder. Så kan man sammanfatta Correns besök på Östgöta camping på måndagen.

9 mars 2015 14:08

Ute på gården skiner solen på 100-talet begagnade och nya husbilar och husvagnar, men inne i butiken är det dystert. Personal står i grupper och pratar. De har just varit på ett möte med en representant för konkursförvaltaren. De 42 anställda i Mantorp väntas få sina uppsägningar med post endera dagen.

Östgöta camping ingår i kedjan Mobile Living som har försäljning på fem platser förutom huvudkontoret i Mantorp. Platschef Jörgen Trygg har jobbat i företaget sedan 1998 och följde med när familjen Ekman sålde rörelsen för två och ett halvt år sedan. Han har svårt för att förklara orsaken till att det gått nedåt sedan dess.

– Vi kanske har fokuserat på fel saker. Husvagns- och husbilsmarknaden är en svår bransch att sätta sig in i för en ny aktör, menar han.

Ökad konkurrens och minskande vinstmarginaler kan vara två förklaringar.

Östgöta camping är återförsäljare för kända märken som Polar, Solifer och Bürstner. Tyska Bürstner är ett av de ledande husbilsmärkena i Sverige.

Anders Ekman, brorson till förre ägaren Torgny Ekman, jobbar i bolaget som sköter importen av just Bürstnervagnar. Det är ett av de nio bolag som berörs av beskedet. Han medger att budet om konkursen inte kom helt överraskande.

– Både ja och nej. Jag var på husvagnsmässan i Kista i februari och där fanns inga tecken på vikande konjunktur. Och våra konkurrenter verkar det gå bra för, säger han.

Överraskad är i alla fall Linköpingsbon Hans Tulldahl som kom in på Östgöta camping på måndagen för att lösa in ett presentkort. Han hade tänkt köpa lite tillbehör till sin husvagn, men blir tvungen att åka hem tomhänt. Presentkortet på 2 500 kronor är värdelöst i och med konkursen.

– Det tycker jag var dåligt. Jag har köpt husvagn två gånger här, säger han men inser att det inte lönar sig att vara arg på Annika Petersson i kassan.

– Det är inte roligt för oss heller, vi är beroende av nöjda kunder, säger hon när han gått.

Platschef Jörgen Trygg tror dock inte att någon husvagnsköpare ska förlora pengar i konkursen. Och försäljningen av begagnade vagnar och bilar kommer att fortsätta som vanligt. Liksom av de nya som bolaget äger.

– Några kunder kan drabbas av att de inte kan byta upp sig till en ny vagn som planerat, säger han.

Han är övertygad om att Östgöta camping kommer att fortsätta i någon form. Det finns ett stort förtroendekapital i företaget, menar han och pratar om alla trogna kunder och alla anställda som jobbat länge i företaget.

LÄS MER: Campingkrasch i Mantorp inleder säsongen

Östgöta camping

1969 Företaget grundades i Mantorp av Torgny och Eva Ekman.

1984 Anläggningen vid Klämmestorp öppnar.

1993 Kris i branschen. Konkurrenterna faller som käglor och överlämnar agenturer åt Östgöta camping.

1997 Verksamheten växer. Nu är man störst i Norden.

2001 Torgny Ekman säljer rörelsen till Torgny Glanz.

2005 Företaget köps till baka av Ekman och sönerna Rolf och Conny.

2007 Ny utställningshall invigs.

2012 Mobile Living tar över Östgöta camping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sune Johansson