Expo till Mjölby om rasism

Rasism, nazism och hur de kan bekämpas var temat för Niclas Nilsson från Expo när han talade i Mjölby på måndagskvällen.

21 augusti 2014 15:22

– Jag måste tillstå att det känns lite jobbigt just nu. Desto viktigare att gjuta in hopp och mod och ställa sig frågan varför man håller på med det här, varför det är så viktigt, sade Niclas Nilsson, speciellt med tanke på Sverigedemokraternas växande opinionssiffror.

Mötet var öppet för allmänheten och samarrangerat av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Syftet var dels att tala om de rasistiska rörelsernas historia och var de står nu, dels tips om hur det går att bemöta frågor om invandring.

Många upplever att främlingsfientlighet och rasism ökar. Själv är föredragshållaren Niclas Nilsson uppväxt i skånska Tyringe och kunde ge en mycket personlig betraktelse av hur han märkt av främlingsfientlighet tidigt i sitt liv. Det handlade om nyinvandrade fotbollskompisar, nedbrända flyktingförläggningar och de vuxnas konsensus att tysta ner problemen.

– Sverigedemokraterna har inte bara poppat upp ur ingenting, sade Niclas Nilsson och redogjorde för några av dess historiska rötter med bland annat Nysvenska rörelsen, Nordiska rikspartiet och Demokratisk allians.

Han ifrågasatte SD:s numera välpolerade fasad och försök att försköna sig med nya varumärken, exempelvis den blomma som valts för att anpassa sig till övriga politiska partier.

– Det är en blåsippa med väldigt bruna rötter. De som är i ledningen i dag är en del av SD:s mörka historia, sade han och syftade på Jimmie Åkesson, Björn Söder, Mattias Karlsson och Rickard Jansson som tidigt möttes i Lunds universitetskretsar.

När det gäller ideologi och politik uppfyller Sverigedemokraterna tre viktiga kriterier, menade han.

SD erbjuder en gemenskap, även om den är extremt villkorad, ett "vi och dem". Partiet säger sig ha ett svar på ett samhällsproblem, nämligen i konflikten mellan "vi mot dem". Det erbjuder en vision om ett samhälle att leva i, och det samhället handlar inte om jämlikhet utan om homogenitet, en likriktning av hur man ska se ut, tänka och tycka.

Istället för klasskamp säger sig SD vilja ha klassförbrödring, uttryck som för tankarna till fascismens italienska rötter.

– SD spelar ut de fattiga mot varandra, sade Niclas Nilsson och hyllade, trots sin egna politiska vänsterhemvist, Fredrik Reinfeldts numera redan klassiska tal om flyktingsituationen och att den kan komma att kosta.

Några Sverigedemokrater, som skulle kunna ha sagt emot honom, fanns inte på plats. De skulle ha kommit men var fullt upptagna med valaffischeringen, enligt Jennie Iwarson, ordförande för det lokala partiet i Mjölby, Boxholm och Ödeshög.

Niclas Nilsson berörde även Svenskarnas parti och deras ökade verksamhet, även om den är relativt liten i Östergötland.

– De ställer upp i 35 kommunalval och har väl chansen att komma in i 10. De växer i bakvattnet av SD:s framgångar.

Expo stiftelse och tidskrift

Expo, som numera är en stiftelse, bildades 1995, som var ett extra våldsamt år med många invandrarfientliga attentat som samtliga visade sig vara utförda av organiserade nazister.

Ett antal journalister, bland annat från TT, upptäckte att det saknades en kunskapsbank. De började då på ideell bas samla material och ge ut tidningen Expo som numera kommer ut fyra gånger om året.

Expo har ett tiotal anställda som reser runt och talar på skolor och arbetsplatser.

Stiftelsen säger sig utmana intolerans genom granskning, med förebyggande arbete i form av utbildning och genom att engagera antirasister. Via sin tidskrift, utbildning och research uppmärksammar Expo det hot som intoleransen utgör mot det öppna samhället.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!