Bernth: "Större än jag kunnat ana"

Bernth Uhnos väldigt gula hus har blivit rikskänt – om inte världskänt. Allt på grund av ett beslut i byggnadsnämnden.

Bernth Uhno, Skänninge. Gula huset.

Bernth Uhno, Skänninge. Gula huset.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2015-03-24 18:10

Beslutet om att det nymålade huset i Skänninge måste målas över har slagit ner som en bomb på nätet. Redan på måndagskvällen, sedan media berättat om beslutet, började det röra på sig på facebook, och Anders Steen (C), ordförande i byggnads- och räddningsnämnden har blivit mejlbombad.

– Jag har till och med fått mejl från Japan, säger han och försöker skratta åt eländet.

Men egentligen är han arg och menar att folk missuppfattat beslutet fullständigt. Han vänder sig också mot att det beskrivs som byråkratiskt. Han ser det som en rättvisefråga, det finns kommunala beslut om att skydda känslig och kulturhistorisk miljö. Det är på dessa regler som nämnden grundar sitt nej till färgsättningen.

– Det är den glidande färgen med flera nyanser som inte stämmer med en enhetlig färgsättning.

Anders Steen har också fått ta emot mycket kritik för ett uttalande han gjorde i SVT:s Östnytt där han menade att färgsättningen ”inte är svensk”.

– Det blev fel och det beklagar jag. Sverige kan ha alla färger, jag menade att i en kulturmiljö som delar av Skänninge är passar inte den här färgsättningen in, säger Anders Steen.

Benth Uhno fick det också hett om öronen på tisdagen. Flera mediebolag har hört av sig och vill intervjua honom. SVT:s Debatt vill att han kommer till studion i Göteborg på torsdag. Men de mejl han fått har varit positiva.

– Det här blev större än jag kunnat ana. Men det är ju bra på ett sätt, menar han och känner att har fått stöd för sitt beslut att överklaga beslutet.

– Jag har hört att det finns goda chanser att få beslutet ändrat, menar han.

Bernth är konstnär och flyttade till huset för två år sedan. Då var det i dåligt skick. Han har successivt renoverat både in- och utvändigt. Bernth tycker att kommunen agerat felaktigt. När kommunen fick en anmälan om färgsättningen blev han inte underrättad utan fortsatte måla i god tro.

– Det var ett väldigt tidsödande sätt att måla med flera nyanser som går i varandra utan att det blir skarvar mellan färgerna. Hade jag fått veta kunde jag ha stoppat projektet, menar han.

Han är också besviken eftersom han lagt ner mycket tid och kraft på att göra ett nedgånget hus vackert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om