"Allt går om man vill"

– När jag var nyfödd hade mamma velat ha en sådan här bok, säger Maria Bjurström som nu ger ut en bok om sitt liv som CP.

9 september 2015 16:28

Hon skrev om sig själv först som ett projektarbete när hon gick på gymnasiet.

– När jag lagt ner så många timmar på arbetet, ville jag nu ge ut en bok på riktigt, säger Maria Bjurström.

I Maria Bjurströms lägenhet mitt i centrala Mjölby faller solens strålar in på köksbordet. På bordet ligger hennes bliss-karta. Med hjälp av att peka på olika ord på den, kan vi prata med varandra via Marias assistent.

Vem hoppas du ska läsa boken?

– När jag var liten hade mamma velat ha en sådan här bok. Hon visste ingenting om CP och hur livet skulle bli. Därför skrev jag den här boken till föräldrar som har fått ett funktionshindrat barn. Jag skriver också boken till andra handikappade barn och till dem som arbetar med funktionshindrade. I den här boken kan de läsa att allt går, om man vill, säger hon.

Maria Bjurströms bok "Mitt liv som CP" kommer presenteras av bokförlaget Atremi på bokmässan i Linköping på lördag.

Vad vill du förmedla med din bok?

– Att det inte är kört om man har en CP-skada. Man kan göra allt, bara man vill, säger Maria Bjurström.

I samband med en stor rekryteringstävling blev Maria Bjurström intresserad av sporten boccia. Nu är hon framgångsrik i sporten och lägger ner mycket av sin tid på att träna.

Hur mycket tränar du?

– Idag tränar jag boccia fem gånger i veckan, och fysträning tre gånger per vecka, berättar hon.

Vad är ditt närmsta mål med idrotten?

– I onsdags fick jag veta att jag ska ska jag åka till Colombia i höst och delta i "world open Colombia". Ett stort mål som Maria Bjurströms har framöver är att kunna kvala in till Paralympics i Rio 2016, säger hon.

Vad har du för drömmar?

– Som nästan alla elitidrottare, medalj på Paralympics. Vi i laget fick smaka på det lite i somras när vi var i Polen på "world-open" och fick brons i lagspelet i boccia.

I vår kommer hon också delta individuellt i VM. Det är också en möjlighet för att få mer poäng för att kunna kvala in till Rio och Paralympics.

Kommer du ha ett relace-party nu på lördag när boken presenteras?

– Jag lever ett ganska hektiskt liv. Så jag vet inte om jag hinner med det, säger Maria Bjurström.

Maria Bjurström

Ålder: 22.

Familj: Mamma Anki, pappa Johan, lillasyster Anna, 19 år och katten Nisse.

Bor: I egen lägenhet i Mjölby.

Assistenter: Emelie, Madeleine och mamma Anki.

Övriga intressen: Jag är en träningsnarkoman. Det är mycket träning nu. Även om boccia är en stillasittande sport krävs det att man har god kondition för att orka.

Boccia: En av Sveriges största parasporter, det är ett spel som liknar boule. Man spelar med sex röda bollar och sex blå (utomhusbollarna är gula) samt en vit målboll.

Matcherna spelas individuellt eller i lag. Individuellt har varje spelare två utkast per match. I lagspel har varje lag två utkast var. Spelarna ska komma så nära den vita målbollen som möjligt och när alla kastat ut sina klot räknas poäng. Ett klot närmast ger 1 poäng, två klot ger 2 poäng och så vidare. Inomhus används läderklot fyllda med plastgranulat.

Källa: Wikipedia.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mia Karlsvärd