Mat i Mjölby
Ingen i Mjölby har väl gått förbi Ritchards butik Sweet i Galleria kvarnen utan att känna dofterna från godis, te och kaffe. Och kliver man in bland alla godsaker kan det hända att man får en lång lektion i kaffets alla detaljer av ägaren själv.
– Jag kommer från Libanon och de brukar säga att libaneser är duktiga på att prata, skojar Ritchard.
Så vad är det som är så bra med kaffe?
– Först och främst är det stor skillnad mellan vanligt kaffe och gourmetkaffe. När man väl testat ett gourmet- eller finkaffe kan man inte dricka det vanliga sedan. Det är inte lika tillfredsställande. Dricker du ett bra kaffe får du rätt mängd koffein, du får smakupplevelserna och att smakerna fäster i gommen. Det är som att dricka att dricka ett glas whisky. I de bästa whiskysorterna finns 500 olika sorters smakupplevelser. Det är samma sak med finkaffet, men här har du mellan 50 och 100 upplevelser när du dricker det.
Ritchard och hans fru öppnade butiken i Galleria kvarnen för drygt 15 år sedan.
– När vi började 2008 hade vi ett colombianskt kaffe med hela bönor som vi malde i en liten kvarn. Men vi har utvecklats successivt beroende på vad kunderna har varit ute efter. Efterfrågan och tillgång styr vad vi köper in. Intresset för kaffe är mycket större nu än vad det var för 15 år sedan när vi startade. Många har kaffemaskiner hemma och de tycker om att njuta på ett annat sätt.
Intresset för den svarta drycken är stort i Mjölby menar Ritchard.
– Kaffeintresset har gjort att vi fortfarande kan driva butiken. Det har tagit många år att ta reda på vad folket i Mjölby vill ha. Det sker inte över en natt. Alla tycker olika och det är viktigt att lyssna. Det är inte många butiker som kan jämföra sig med den här butiken. Vår nya butik i Motala är inte i närheten i omsättning.
Ritchard växte upp i Boxholm och flyttade till Motala i 20-årsåldern. Efter en karriär inom Telia ville han gå en annan väg och öppnade butiken i Mjölby.
– Min mamma drev Kvarnens blommor i nästan 26 år. Försäljning sitter i generna. De flesta i min släkt är entreprenörer. Men man måste också ha ett intresse, för man föds inte till entreprenör.
Han berättar att det händer att han ligger och funderar på en ny kaffeblandning i soffan framför tv:n hemma.
– Det är svårt att inte ta med sig arbetet hem. Men ju äldre jag blir desto klokare blir jag. Jag försöker att begränsa mig.