Runt den lilla fotbollsplanen i Boxholm har föräldrar samlats för se sina döttrar i tolvårsåldern spela match. Det är spelformen 7-7 som gäller, det vill säga sju spelare på planen i varje lag. Dagens domare är 14-åriga Janina Vrajolli.
– Det är faktiskt första gången jag dömer 7-7 och även första gången jag dömer tjejer, säger hon med ett leende.
Vad har du dömt för matcher tidigare?
– Det har varit 9-9-matcher med killar som har varit jämnåriga eller äldre än mig. Men jag tror det har varit bra att börja med sådana matcher direkt, jag har blivit tuffare.
Janina har börjat i åttan på Trojenborgsskolan i hemorten Skänninge. Trots sin ringa ålder har hon redan provat på rollen som linjedomare i seniormatcher, då har hennes farbror Ibrahim Vrajolli varit huvuddomare. Han har dömt fotboll i många år och är hennes mentor och förebild.
– Jag såg en mognad, attityd och ledargestalt i henne, säger Ibrahim. Hon var intresserad av att döma så hon fick vara linjedomare när jag dömde.
Gick det bra för henne?
– Ja, hon fick lovord från början och vi förklarade för ledarna innan matchen att hon var med för att lära sig.
I år har Janina gått sina första domarutbildningar och börjat döma egna matcher med farbror Ibrahim på kanten som ett stöd.
– Jag gick först utbildningen för spelformerna 3-3, 5-5 och 7-7. Sedan gick jag även 9-9-utbildningen som är mer seriös.
Offsideregeln kommer in i bilden då, hur är det?
– Ja, den kan vara ganska svår när man är ensam domare på planen. Men oftast går det bra.
I vissa matcher har Janina och Ibrahim kommunicerat via headset, vilket båda tycker är en bra lösning för att Janina ska utvecklas mer.
– Vi pratar ju inte hela tiden, det är bara om det händer något speciellt eller om jag missar något stort, säger Janina.
Det finns föreningar där hon känner sig välkommen och får support från både ledare och spelare. Men en del matcher har varit riktigt tuffa att döma när det blivit mycket kritik och gnäll.
– Jag hör ju vad ledarna på kanten pratar om och ropar. Då sjunker givetvis mitt självförtroende.
Innan match brukar Janina berätta för ledarna att hon är nyutbildad domare och då brukar alla vara förstående.
– Sedan blir det match och går det inte bra för ett lag kan deras attityd förändras. Det finns ledare som inte tackar efteråt och då blir jag givetvis ledsen.
Finns det fler situationer som kan vara tuffa för dig?
– I början blev jag osäker på hur jag skulle prata med en spelare som bara gick iväg ifrån mig. Jag är tuffare idag och törs ge det gula kortet om det händer.
Ibrahim har dock peppat Janina att inte lyssna eller ta åt sig när sådana situationer uppstår under matcher. Han försöker även hjälpa henne på andra sett för att komma vidare i sin domarkarriär.
– Vi ska att ha löpträning. Hon klarar mycket redan nu på men när hon ska döma 11-11 behövs det mycket ork, förklarar Ibrahim.
Trots att det ibland kan vara tufft att vara domare så tycker Janina att det mesta är positivt. Hon får göra något hon älskar och träffar spelare och ledare som ger henne bra feedback.
– Jag tar gärna råd från ledare efter matcherna också, om saker jag kan tänka på. Bara de säger det på rätt sätt. Det gör mig till en bättre domare, säger hon med ett leende.
Du vill gå långt som domare?
– Ja, det vill jag! Jag kan tänka mig att döma allsvenskan i framtiden, både damer och herrar.