Prisad projektledare brinner för mångfald

Trots att Linköping är en stad med stor internationell prägel, finns det få mötesplatser för utländska studenter och akademiker. Nihal Mohamed vill ändra på det. Hon leder ett projekt som helst inte skulle behövas.

Skapar mötesplatser. Nihal Mohamed vill att integration blir en naturlig del i samhället. ”Men det är inte så enkelt, vardagsrutiner står i vägen. Vi lever 
i våra egna bubblor av jobb och fritid, jag önskar att vi pratade mer med varandra”, säger hon.

Skapar mötesplatser. Nihal Mohamed vill att integration blir en naturlig del i samhället. ”Men det är inte så enkelt, vardagsrutiner står i vägen. Vi lever i våra egna bubblor av jobb och fritid, jag önskar att vi pratade mer med varandra”, säger hon.

Foto: Peter Jigerström/Corren/arkiv

Mjärdevi2015-12-09 11:30

Hon pratar fort och engagerat. Vi sitter i Creactives lokaler i Mjärdevi, där det senare under kvällen ska vara after work på temat ”Welcome to Sweden”. En av flera aktiviteter för att nå ut till internationella studenter, akademiker och anställda.

Nihal Mohamed är sedan 10 juni anställd av Mjärdevi Science Park för projektet Internationella Mjärdevi, med syftet att främja integration och mångfald. Och det märks att hon brinner för uppdraget.

– Det pratas mycket om vikten av integration och mångfald. Men jag vill att det blir en så självklar del i samhället att vi inte ens behöver prata om det, säger hon.

Mjärdevi Science Park är en miljö där det internationella ständigt är närvarande. De som jobbar här kommer från många olika länder och de flesta företagen har kopplingar till utlandet. Inte långt bort finns universitetet med närmare 2 000 internationella studenter.

Trots det finns de få mötesplatser där de kan träffa varandra – och svenskar. Genom att ordna exempelvis frukostföreläsningar och språkkaféer vill Nihal Mohamed ändra på det.

– Det är genom att sammanföra människor med olika erfarenheter och perspektiv som vi utvecklar samhället. Dessutom motverkar det fördomar. Jag är jätteglad för all positiv feedback från deltagarna.

Nihal Mohamed är i dag 23 år och kom till Sverige från Saudiarabien för fem år sedan. I hemlandet hade hon varit lärare och samtidigt pluggat psykologi, men den första tiden i det nya landet blev tuff.

Hon hade svårt att etablera sig och började inte läsa på SFI förrän efter två år. I stället försökte hon själv lära sig svenska genom att lyssna på hur människor pratade på stan.

– Jag förstod att språket är vägen in i samhället och kunde inte vänta på att någon skulle hjälpa mig. Många tror att jag har haft det lätt, men jag har kämpat hårt. Det är viktigt att påpeka, alla har ett eget ansvar.

Tjänsten på Mjärdevi Science Park fick hon egentligen av en slump. Via arbetsförmedlingen sökte hon egentligen ett helt annat jobb på Creactive, men under anställningsintervjun växte idén om projektet fram.

– Givetvis är jag tacksam för den här möjligheten, att de vågar tänka utanför boxen här, men jag är också väldigt stolt för att ha tagit mig hit av egen kraft.

I förra veckan fick Nihal Mohamed kommunens stipendium för mångfalds-, integrations- och jämlikhetsarbete. Hon tycker att det är bra att politikerna märker att det händer saker, men att det samtidigt är långt kvar.

– Jag är tacksam för uppmärksamheten. Nu när människor hamnar mellan stolarna och inte kommer in i samhället är det här projektet mer än behövligt.

Hur länge projektet kommer att fortsätta är osäkert, budgeten är begränsad och än så länge har inga företag gått in med stöd. Nihal Mohamed är anställd fram till maj nästa år och påpekar återigen vikten av att alla tar sitt ansvar. Inte minst nu när det kommer många flyktingar, även de som är akademiker har i dag ofta en lång väg till arbetsmarknaden.

– Det är slöseri. Jag träffade en kvinna som varit läkare i 17 år innan hon kom hit. Hon hade kunnat bidra jättemycket, men kom inte in på arbetsmarknaden. Efter fyra år orkade hon inte längre psykiskt och nu är hon i stället en kostnad för samhället.

Nihal Mohamed

Ålder: 23 år.

Bor: I Ljungsbro.

Gör: Projektledare för Internationella Mjärdevi. Är engagerad i svenska FN-förbundet . Lär ut arabiska på frivillig basis på söndagar. Läser dessutom så mycket olika kurser hon hinner med.

Familj: Gift. ”Det är tur att min man både jobbar och pluggar, annars skulle det nog bli rätt jobbigt med tanke på allt jag gör.”

Fritidsintressen: Umgås med vänner och se på film. ”Jag ser gärna turkisk film och försöker lära mig språket, så det är nästan som att jag pluggar då också.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!