"Marie har räddat mitt liv"

På pensionärskollot i Missmyra får många av deltagarna en mersmak på hur roligt livet kan vara och kollot har nu utökats.

Jan-Erik Lövbom från SPF Östergötland, Marie Reifelton, Mari-Anne Andersson från SKPF och Gunilla Dahlgren sitter ute en sväng innan det är dags för eftermiddagsfika.

Jan-Erik Lövbom från SPF Östergötland, Marie Reifelton, Mari-Anne Andersson från SKPF och Gunilla Dahlgren sitter ute en sväng innan det är dags för eftermiddagsfika.

Foto: Lina Gillman

Missmyra2021-08-10 15:00

Ett samarbete mellan pensionärsorganisationerna PRO, SPF och SKPF gör det möjligt att utöka årets pensionärskollo på Missmyra med en vecka, vilket är dubbelt mot vad de arrangerat tidigare två år.

– Vi har märkt av en stor efterfrågan på platser och är glada att vi tack vare stöd av bland annat ABF Östergötland kunna erbjuda fler pensionärer en vistelse här, säger Marie Reifelton, ombudsman PRO Östergötland.

I fokus är gemenskap med aktiviteter som bland annat promenader, sittgympa, bastu, femkamp, musikquiz och bad.

– Vi vill ge de som lämnar arbetslivet bakom sig men fortfarande har ett helt liv framför sig en mersmak på hur roligt livet kan vara.

Utöver aktiviteter fokuserar de på att lära ut hälsa, friskvård, kultur och vardagssäkerhet. 

– Det har varit föreläsare här som pratat om hur man undviker fallskador och internetbedrägerier. 

undefined
Marie Reifelton

Vid anmälan till lägret är arrangörerna tydliga med att i avgiften ingår inte bara husrum och mat, utan också en överenskommelse att deltagarna deltar på alla aktiviteter.

– Det gör att alla kommer igång på ett eller annat sätt.

Deltagaråldern sträcker sig från 67 till 96 år. Den största förändring som arrangörerna bevittnar är hur många snabbt blir rörligare och får mer aptit.

– Vi se att många får tillbaka en gnista i ögon inför vad livet egentligen kan innebära och det är känslosamt att få se, säger Marie.

undefined
Gunilla Dahlgren

Författaren och illustratören Gunilla Dahlgren som går under sitt alias "Lilla fruntimret" är en av deltagarna som vittnar om en vad hon beskriver som en livsavgörande vistelse.

– Utan att överdriva har Marie räddat mitt liv, när jag kom hit kunde jag inte ens gå hela korridoren med rullator men nu kan jag till och med gå några steg utan den, säger Gunilla Dahlgren.

Hon gillar att det bara är människor från länet.

– Ortsnärvaron gör att alla kan känna en gemenskap och ett igenkännande även om man inte bor på samma plats.

Vad ska du främst bära med dig från kollot?

– Livslusten och två nya bekantskaper som jag kommer börja umgås med, säger Gunilla med ett leende.

Marie Reifelton är tydlig med att det är mycket arbete bakom kollot och ser gärna att fler engagerar sig.

Kommer kollot att kunna arrangeras nästa år med?

– Vi hoppas det och vill kunna ge Östgötar en chans att komma hit men för att kunna göra det behöver vi mer stöd och hjälp, framförallt ekonomiskt, säger Marie.

undefined
Ulf Holmertz är en av de gäster som bjudits in till kollot för att sjunga live på musikquizet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!