Bra idé att betala för klädpåsen?

Från och med den 1 juni tar tre stora klädkedjor betalt för samtliga påsar i sina butiker. Butikanställda hoppas att kunderna har förståelse för initiativet.

Jerrie Magnusson, 26. Lagerarbetare på DB Schenker, Linköping:
"Jag tycker att affären ska kunna bjuda på det. Man borde kunna hitta andra alternativ för att få bort plasten. Kanske göra påsar i annat material? Men om jag verkligen behövde en påse skulle jag ju betala för en."

Jerrie Magnusson, 26. Lagerarbetare på DB Schenker, Linköping: "Jag tycker att affären ska kunna bjuda på det. Man borde kunna hitta andra alternativ för att få bort plasten. Kanske göra påsar i annat material? Men om jag verkligen behövde en påse skulle jag ju betala för en."

Foto: Marc Skogelin

Miljö2017-06-02 19:17

Från och med 1 juni börjar en ny EU-förordning gälla som syftar till att få ner plastanvändningen i unionen. Det innebär att alla butiker nu måste informera kunderna om plastpåsarnas miljöpåverkan.

En del går dock längre än så – de tre klädjättarna H&M, Kappahl och Lindex lanserar initiativet One Bag Habit,  vilket innebär att de numera tar betalt för sina påsar och skänker överskottet från denna försäljning till olika ändamål som stöttar hållbar utveckling.

”Vår ambition med One Bag Habit är att underlätta och snabba på övergången till en mer hållbar konsumtion av påsar. Vi vill öka medvetenheten kring påsars negativa miljöpåverkan och bjuder in fler handlare att ansluta sig till initiativet”, säger de tre modekedjorna i ett gemensamt uttalande.

Det är inte första gången som en stor klädkedja testar betalning av plastpåsar. När Indiska år 2015 beslutade att börja ta betalt möttes det med många och återkommande klagomål. Inför julförsäljningen 2016 var påsarna återigen gratis.

Se Linköpingsbornas kommentarer i bilderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om