Marie Hagsten är byggnadsantikvarie på Östergötlands länsmuseum och har varit sakkunnig i merparten av de yttre renoveringarna som gjorts på Medevi Brunn under senare år. Då har det mestadels handlat om tak och andra exteriöra renoveringar på husen som är uppförda mellan slutet av 1600-talet och början 1900-talet.
– Men interiört finns ingen helhet och alla fina möbler från olika århundraden står lite huller om buller, säger Marie Hagsten.
Tidigt blev Medevi Brunn ett tillhåll för adeln och de högre samhällsklasserna men även de fattiga fick komma till brunnen för att ta del av det hälsosamma vattnet. Marie Hagsten vill ta fasta på de sociala skillnaderna och synliggöra dem vid renoveringen av hotellrummen.
– Min vision är rummen ska illustrera olika historiska epoker och kopplas till olika sociala miljöer, som gäst ska man kunna välja om man vill sova i pigans kammare eller grosshandlarens sovrum.
I dag finns ett 70-tal hus på brunnen, alla byggnadsminnen och i varierande skicka. I en förstudie har Marie Hagsten gått igenom de flesta byggnaderna och poängsatt rummen för att välja ut vilka som relativt enkelt skulle kunna sättas in i sitt historiska sammanhang.
– Helst skulle jag vilja att alla rum återställdes men renoveringarna måste kunna ske resurssnålt och därför får jag välja rum som har goda förutsättningar. Där det exempelvis finns bevarade kakelugnar, brädgolv, paneler och pärlspont. När det främst handlar om ytskikt blir det inte så kostsamt.
Läs mer i torsdagens Corren.