I parken kring högbrunnen gick de, vackra damer i långa svepande kjolar och eleganta parasoller, som kastade skälmska blickar mot de stiliga gentlemännen i nyputsade stövlar och glatt uppåtvridna mustascher.
Kanske stod de fattiga brunnsgästerna, "uslingarna", och tittade på sociteten som spatserade omkring under trädens skugga.
Att vattnet i Medevi var särskilt bra att dricka har folk känt till i eviga tider. Den verkliga storhetstiden började när Medevi gårds ägare Gustaf Soop reste runt till brunnar utomlands och kom på att han borde undersöka den källa han själv hade hemma på gården.
Vattenprov till Hjärne
Han tog vattenprov och ett par flaskor skickade han till doktor Urban Hjärne. Denne fann att vattnet var hälsobringande, och redan samma år, 1678, öppnade hälsobrunnen som den första i Norden.
Brunnsområdet växte fram efter hand med brunnshus, kyrka, apotek, en första hotellbyggnad och ett första lasarett för de fattiga. De flesta husen i området kom till brunnen på 1700- och 1800-talen.
Vandra omkring
Redan från början var brunnsvistelsen omgiven av regler för att den skulle ge bästa möjliga resultat. Vid Högbrunnen fanns den tillhörande spatserlaven där gästerna skulle vandra omkring samtidigt som drack de rekommenderade 8–10 liter vatten, dagskuren. Stärkande promenader och måttlig motion var en viktig del av brunnsvistelsen, men också hälsobringande bad ingick, liksom umgänge och musik.
1982 stängdes lasarettet och badhuset, men brunnsdrickandet lever fortfarande i Medevi. Än i dag pågår brunnslivet under säsongen, från midsommar till andra söndagen i augusti, till tonerna av brunnsorkestern, med trivsamt umgänge och härliga spatserturer i parken.