Pizzerior kämpar med skenande livsmedelspriser

Priserna stiger på både ost, mjöl och kött. Pizzeriorna i Linköping får antingen anpassa sina priser eller kämpa emot.

Tanja Mitic jobbar på pizzeria Adriatic i Åbylund i Linköping, och höjer sina priser i takt med att ingredienserna blir dyrare.

Tanja Mitic jobbar på pizzeria Adriatic i Åbylund i Linköping, och höjer sina priser i takt med att ingredienserna blir dyrare.

Foto: Edith Frankova

Matsedel2022-06-19 13:00

Priserna på många livsmedelsprodukter har stigit. Många av de livsmedel som blir dyrare används vid pizzabakning, vilket medför bekymmer för många pizzerior.

– Det är tufft. Vi märkte att priserna steg redan efter corona någon gång, säger Tanja Mitic som jobbar på sin pappas pizzeria Adriatic i Åbylund.

Enligt Tanja Mitic är det främst priserna på oxfilé, ost och mjöl som har skenat iväg. 

Hur mycket har du höjt dina priser?

– För lite. Vi kommer att behöva höja mer.

Men trots detta har inte Tanja Mitic fått några klagomål från sina kunder.

– Vi upplever förståelse hos kunderna. Ingen har kommit hit och varit sur över våra priser, det är ändå positivt.

Nono Korkis som driver Pizzeria Shalom i Linköpings innerstad har trott att priserna skulle återgå till det normala. Nu beskriver han stora prisökningar på framför allt ost, men även på mjöl, matolja och kött. Som följd tvingas han höja sina priser.

– Det började 15 dagar efter att invasionen i Ukraina startade. Priserna på de flesta ingredienserna har ökat med 30, 50 och ibland 60 procent, säger Nono Korkis.

Mikael Nordin på Statistikmyndigheten menar att omvärldsläget orsakar ökade priser på många olika områden. Höjda priser på drivmedel gör att transporterna blir dyrare, vilket i längden gör varorna dyrare. Problemen med sjöfartsleveransen under coronapandemin har också haft en viss effekt.

– Vad gäller de stigande priserna på ost så är drivmedel bara en av faktorerna. Det är en stor ekvation, säger Mikael Nordin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!