Vintipset

Correns vinskribent tipsar om viner: etttypiskt tyskt vitt, ett rött italiensktsom passar till fredagsbuffén och ettkaliforniskt rött med massor av bär.

Mat & dryck2003-08-21 13:00

Helgvitt

2001 Pamona riesling spätlese, Mosel-Saar-Ruwer
Varunummer: 7295
Pris: 69 kronor

Tyska viner av kvalitet högre än blåflaskstadiet har tenderat att öka i pris till dumhetens gräns. Det här visar att det inte behöver vara så. Typiskt och ganska moget.Passar till: när du vill snacka, umgås och ha kul utan allt för mycket alkohol. Men prova det också till lätthalstrad rimmad lax med dillstuvad potatis och hovmästarsås. Gott!

Vardagsrött

2001 Monrubio, Umbrien
Varunummer: 22463
Pris: 59 kronor

För inte så många år sedan var Umbrien i mellersta Italien inte mycket att snacka om i vinväg. Det här visar att något håller på att hända. Snyggt gjort i fruktdriven stil.Passar till: italienskt hänt i veckan. Således buffé på solmogna tomater, stora och små oliver, sallader, olika korvar, lufttorkad skicka och ostar. Glöm inte bröd och vitlök!

Helgrött

2000 Fetzer barrel select zinfandel, Kalifornien
Varunummer: 6425
Pris: 129 kronor

Solmoget dunder när zinfandel, gemenligen kallad zin, är som bäst. Hann du inte med att plocka blåbär och hallon i år? Gör inget! Dofta och smaka på detta. Drottningsylt är bara riktnumret.Passar till: grillad t-bensstek i skön västernstil. Minst två, tre cm tjock och svenskt kött. Helst bara rosa eller blodig. Glasera och tillsätt hickoryspån på slutet. Urgott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!