Vintipset

Correns vinskribent tipsar om ett vittvin och två röda inför den stundande helgen.

Mat & dryck2003-06-12 13:00

Helgvitt

1998 Höpler riesling, Burgenland
Varunummer: 2945
Pris: 79 kronor

Denna riesling är fjärran från trendiga flaskor i regnbågens alla färger. Här är det insidan som räknas med bra typisk doft och kraftfull men elegant smak. Åldras med värdighet.Passar till: det mesta ur havet och från grönsakslandet. Eller där öst och väst möts i ett häftigt kryddat fiskspett som långsamt grillas till lagom spänst. Gillas av alla.

Helgrött

2001 Quinta da Alorna reserva, Ribatejo
Varunummer: 12509
Pris: 73 kronor

Visar varför Portugal slog världen med häpnad för bara några år sedan. Traditionell elegans och karaktär förenas med frukten hos Nya världen-vinerna och omsluts av skön ekton.Passar till: min favoritpousadas oxfilé. Lägg en baconlindad oxfilé på vitt bröd. Pensla med olivolja. Grilla. Släng brödet. Servera med stekt ägg, grillad lök och stekt potatis.

Helgrött

2001 Marqués de Borba, Alentejo
Varunummer: 12548
Pris: 79 kronor

Förenar finessen hos drottningsylt med svarta vinbärsgeléns omedelbara charm. Låter det syltigt? Det är bara riktnumret, men vinet är riktigt gott. Smakrikt med utpräglad vaniljton.Passar till: vilt, liksom kraftiga rätter av gris och oxe. Gärna grillade tjockskurna revbensspjäll som fått simma i marinad över natten. Severas med potatissallad med några stänk senap i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!