Här är kockarnas favoritrecept till jul

Här bjuder Erika och Jonas på två av sina julfavoriter.

Skagenröra utan skaldjur.

Skagenröra utan skaldjur.

Foto: Albin Wiman

Mat & dryck2021-12-18 06:00

Skagenröra

Förberedelse dagen före: lägg tofun i saltlag. 

Rör ut 1 msk salt i ett par matskedar hett vatten. När saltet lösts upp häller du på 2 dl kallt vatten. 

Öppna tofupaketet, häll ut vätskan och lägg tofun i en liten burk och häll över saltlagen. Se till att vätskan täcker tofublocket. Låt dra sig till morgondagen.

1 paket naturell fast tofu (insaltad från gårdagen)

1 medelstor rödlök

1 burk röd tångkaviar

2 dl äggfri majonnäs

2 dl sojafraiche

1 knippe dill

Ev salt och peppar 

Gör så här:

Skala och finhacka rödlöken och lägg i en skål. Häll av saltlagen och smula sedan ner tofun. Inte för smått – det ska vara ”räkiga” bitar!

Blanda ner tångkaviar, majonnäs, fraiche och finhackad dill. Smaka av med salt och peppar. Håller i kylskåp i minst sju dagar.

Göttbullar á la Bahnhof

600 g formbar färs

1 stor gul lök

2 tsk kryddpeppar

1 dl havre- eller sojagrädde

0,6 dl ströbröd

3 msk soja

Svartpeppar

Rapsolja

Gör så här:

Tina färsen efter anvisning på paketet. Vispa ihop grädde, ströbröd och soja och låt svälla en stund. 

Skala och hacka löken fint. Stek löken på medelvärme i rikligt med rapsolja tillsammans med kryddpeppar. Du vill inte att löken ska ta färg, men den ska bli mjuk och glansig. Låt svalna. 

Blanda färs med ströbrödsblandningen, rikligt med svartpeppar och löken. Forma runda bullar i lagom storlek. Ska du äta dem direkt så steker du dem i en het panna med rikligt med växtsmör/rapsolja tills de fått fin färg. 

Förbereder du i god tid före jul lägger du bullarna på en plåt och bakar dem i ugn på 150 grader i 5–8 minuter. 

När de svalnat kan du frysa dem och sedan plocka fram, låta tina en stund och sedan steka precis före servering. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!