Det kan inte hjälpas, när det handlar om sallader med fantasi hamnar man lätt i medelhavsområdet för att få inspiration. En grekisk sallad, antingen den är nästan helt tvättäkta med fetaost, oliver och oregano eller en variant med skaldjur och timjan känns lockande just nu. Grekisk sallad ska även innehålla stora skivor av solmogna tomater, olivoljebaserad dressing och så förstås vitlök. Här avslutar vi uppläggningen med några stekta sockerbitsstora brödkrutonger som släpps lite planlöst över salladen strax före servering, allt för att de ska ha kvar sin krispighet.
Medelhavssallad med olika salladsblad, för övrigt viktigt i alla salladsblandningar för att de ska få liv, oliver, fetaost och hela räkor känns lite härligt "ruffig" och vild. Plötsligt blir det tillåtet att använda fingrarna, aningen det är för att skala räkor, plocka bort olivkärnor eller bryta bröd till. Stora högar med servetter är ett måste, men i en tid då vi lärt oss äta hamburgare och pommes frites med bara händerna är det inget problem.
Snabba vardagssallader behöver inte vara fantasilösa. Grunda med några olika sorters sallad, tomat, gurka och rädisor. Fortsätt med avrunna musslor från burk, lökringar, gräslök och en lätt vinägrettdressing. Avsluta med klyftor av hårdkokt ägg samt citron som var en får pressa över sin salladsportion. Med gott bröd blir det en mättande måltid som ändå inte känns tung. Har man svårt för musslor kan de ersättas med räkor eller tonfisk. Vem minns inte 70-talets avokado- halvor med räkor. Kul då, men i dag krävs det lite mer för att de smöriga avokado- köttet ska kännas rätt. Dela, ta bort kärnan och skär frukten i klyftor som läggs på salladsbädd. Garnera med små halverade körbärstomater och avsluta med en klick krämig skagenröra. Här måste vi använda majonnäs för att smaken ska bli den rätta. Smaken av fett mildras genom att tillsätta riven pepparrot. I övrigt ska skagenröran innehålla hackad dill, lök och räkor.
För att inte
för 4 personer
Till salladen:
1 huvud isbergssallad
1/2 huvud lollo rossosallad
1/2 huvud ekbladssallad
3 mogna tomater
1 bit gurka
Till garnering:
500 g räkor med skal
1 dl svarta oliver
1 dl gröna oliver
1 burk fetaost i tärningar (100 g)
färsk timjan
Dressing:
3 msk olivolja med citronsmak
1 msk vit balsamvinäger
1 kryddmått gourmetsalt
1. Skölj och riv alternativ skär salladen i bitar. Skölj skär tomat och gurka i bitar. Blanda och lägg som grund i stor skål eller direkt på tallrikar.
2. Fördela avrunnen fetaost i tärningar, oliver och hela räkor över. Avsluta med några kvistar timjan.
3. Blanda en lätt och frisk dressing av olivolja med citronsmak, vit balsamvinäger och gourmetsalt. Slå blandningen över salladen och servera med gott bröd.
för 4 personer
Till salladen:
1 huvud isbergssallad
1/2 huvud friséesallad
4 stora, mogna tomater
1 grön paprika
Till garnering:
2 burkar fetaost (200 g)
1 dl stora, svarta oliver
1 röd lök
1/2 kruka färsk oregano
4 skivor vitt bröd
olivolja
Dressing:
3 msk olivolja
1 msk vinäger
1 pressad vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
1. Skär bort kanterna från fyra skivor vitt matbröd. Skär bröden i sockerbitsstora fyrkanter. Stek bitarna vackert bruna i oliv- olja. Ta upp och lägg att rinna av på hushållspapper.
2. Skölj och riv alternativ skär salladen. Skölj och skiva tomaterna. Skölj och strimla paprikan. Lägg en salladsbädd och toppa med tomatskivor och paprikastrimlor.
3. Låt fetaosten rinna av i durkslag. Fördela osten över salladen. Skala och skiva en röd lök. Lägg lökringar över fetaosten och avsluta med några kvistar färsk oregano.
4. Blanda dressingen och ringla den över salladen. Avsluta med de stekta bröd- krutongerna.