Vårens goda lätta sallader

Solen värmer allt mer och vi får allt svårare för gräddsåser och köttgrytor. Nu är det sallader som tar över, gärna lite lättare varianter med vårfräscha primörer i stället för vintertrista grönsaker dolda under tunga dressingar.

Vildare sallad. Oskalade räkor, fetaost och oliver gör salladen inbjudande. Rikligt med servetter och nybakat bröd är viktiga tillbehör.Bild: DAN STRANDQVIST

Vildare sallad. Oskalade räkor, fetaost och oliver gör salladen inbjudande. Rikligt med servetter och nybakat bröd är viktiga tillbehör.Bild: DAN STRANDQVIST

Foto:

Mat & dryck2003-05-03 08:45

Det kan inte hjälpas, när det handlar om sallader med fantasi hamnar man lätt i medelhavsområdet för att få inspiration. En grekisk sallad, antingen den är nästan helt tvättäkta med fetaost, oliver och oregano eller en variant med skaldjur och timjan känns lockande just nu. Grekisk sallad ska även innehålla stora skivor av solmogna tomater, olivoljebaserad dressing och så förstås vitlök. Här avslutar vi uppläggningen med några stekta sockerbitsstora brödkrutonger som släpps lite planlöst över salladen strax före servering, allt för att de ska ha kvar sin krispighet.

Medelhavssallad med olika salladsblad, för övrigt viktigt i alla salladsblandningar för att de ska få liv, oliver, fetaost och hela räkor känns lite härligt "ruffig" och vild. Plötsligt blir det tillåtet att använda fingrarna, aningen det är för att skala räkor, plocka bort olivkärnor eller bryta bröd till. Stora högar med servetter är ett måste, men i en tid då vi lärt oss äta hamburgare och pommes frites med bara händerna är det inget problem.

Snabba vardagssallader behöver inte vara fantasilösa. Grunda med några olika sorters sallad, tomat, gurka och rädisor. Fortsätt med avrunna musslor från burk, lökringar, gräslök och en lätt vinägrettdressing. Avsluta med klyftor av hårdkokt ägg samt citron som var en får pressa över sin salladsportion. Med gott bröd blir det en mättande måltid som ändå inte känns tung. Har man svårt för musslor kan de ersättas med räkor eller tonfisk. Vem minns inte 70-talets avokado- halvor med räkor. Kul då, men i dag krävs det lite mer för att de smöriga avokado- köttet ska kännas rätt. Dela, ta bort kärnan och skär frukten i klyftor som läggs på salladsbädd. Garnera med små halverade körbärstomater och avsluta med en klick krämig skagenröra. Här måste vi använda majonnäs för att smaken ska bli den rätta. Smaken av fett mildras genom att tillsätta riven pepparrot. I övrigt ska skagenröran innehålla hackad dill, lök och räkor.

För att inte skagenröran ska bli lös och vattnig måste räkorna vara torra. Lägg de skalade räkorna i en ren kökshandduk och vrid ihop så att vattnet pressas ur. Sedan är det bara att hacka skaldjuren och blanda ned dem i majonnäsröran. Absolut sist läggs en klick löjrom. Även här är det viktigt med vattenhalten. Amerikansk, fryst löjrom innehåller mer vatten än svensk löjrom vilket gör att den lätt flyter ut. Det kan åtgärdas genom att lägga löjromen i finmaskig sil och låta lite av vattnet rinna av. Har man koll på ekonomin finner man snabbt att den billigare löjromen snabbt kommer upp i samma pris som svensk löjrom när man silat bort vattnet. Tipset är, ganska naturligt, att köpa den utsökta svenska löjromen som vackert ligger kvar där man lagt den utan problem med för hög vattenhalt.

Medelhavssallad

för 4 personer

Till salladen:

1 huvud isbergssallad

1/2 huvud lollo rossosallad

1/2 huvud ekbladssallad

3 mogna tomater

1 bit gurka

Till garnering:

500 g räkor med skal

1 dl svarta oliver

1 dl gröna oliver

1 burk fetaost i tärningar (100 g)

färsk timjan

Dressing:

3 msk olivolja med citronsmak

1 msk vit balsamvinäger

1 kryddmått gourmetsalt

1. Skölj och riv alternativ skär salladen i bitar. Skölj skär tomat och gurka i bitar. Blanda och lägg som grund i stor skål eller direkt på tallrikar.

2. Fördela avrunnen fetaost i tärningar, oliver och hela räkor över. Avsluta med några kvistar timjan.

3. Blanda en lätt och frisk dressing av olivolja med citronsmak, vit balsamvinäger och gourmetsalt. Slå blandningen över salladen och servera med gott bröd.

Grekisk sallad med krutonger

för 4 personer

Till salladen:

1 huvud isbergssallad

1/2 huvud friséesallad

4 stora, mogna tomater

1 grön paprika

Till garnering:

2 burkar fetaost (200 g)

1 dl stora, svarta oliver

1 röd lök

1/2 kruka färsk oregano

4 skivor vitt bröd

olivolja

Dressing:

3 msk olivolja

1 msk vinäger

1 pressad vitlöksklyfta

salt och svartpeppar

1. Skär bort kanterna från fyra skivor vitt matbröd. Skär bröden i sockerbitsstora fyrkanter. Stek bitarna vackert bruna i oliv- olja. Ta upp och lägg att rinna av på hushållspapper.

2. Skölj och riv alternativ skär salladen. Skölj och skiva tomaterna. Skölj och strimla paprikan. Lägg en salladsbädd och toppa med tomatskivor och paprikastrimlor.

3. Låt fetaosten rinna av i durkslag. Fördela osten över salladen. Skala och skiva en röd lök. Lägg lökringar över fetaosten och avsluta med några kvistar färsk oregano.

4. Blanda dressingen och ringla den över salladen. Avsluta med de stekta bröd- krutongerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!