Det finns tacos och det finns tacos. I nittionio fall av hundra köper vi en pappkartong med tacoskal, kryddmix, sås och ett halvt kilo köttfärs. Tjipp tjopp, så är middagen klar.
Nog är det praktiskt. Men det är lite synd på en så rar ärta. Visst kan det ha sin tjusning med enkel halvfabrikatssupé till fredagsmyset. Fast det kan ju bli så himla mycket godare om man anstränger sig en smula. Om inte annat kan det behövas lite variation mellan varven.
Ät fleraFör tacos är sannerligen ingen dum idé. Alla kan mecka ihop sina egna efter tycke och smak. Det är trevligt med plockmat. Och man kan ju faktiskt fylla dem med vad helst kylskåpet bjuder.
Häromdagen lurade jag i sonen tacos fyllda med resterna från helgens lammstek. Officiellt avskyr han lamm. Han åt som en häst. Det var ju tacos.
Ett vanligt fel när man gör tacos är att man laddar dem med för mycket fyllning. De blir faktiskt godare med mindre mängd mat i. Dessutom blir de lättare att hantera. Det kan vara nog så trevligt att äta tacos med hela ansiktet, men hellre orka ett par stycken än en enda proppfull.
Inte bara färsJag vill också slå ett slag för det hela köttet. Vi är så hjärntvättade med att tacos ska fyllas med köttfärs att vi inte tänker längre. Strimlad biff eller kyckling blir faktiskt mycket godare. Åtminstone i min mun.
Samma sak med de där kryddpåsarna. Du kan själv åstadkomma en schyst texmexblandning av kryddor utan en massa underliga tillsatser.
Som det heter på reklamspråk: "Våga tänka utanför boxen." En devis som gäller i dubbel bemärkelse när det handlar om tacos. Våga lämna mixkartongen därhän.
Tacos med vitlöksfrästa räkor och gurksallad
4 portioner, 45 minuter
Ett fräscht alternativ till den vanliga köttfärsvarianten.
500 g stora räkor
3 vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk spiskummin
salt
1 kruka färsk koriander
1 dl olivolja
1 lime
Gurksallad:
1 gurka
1 dl yoghurt av grekisk typ
2 msk hackad dill
1 citron
1 msk kapris
1 tsk dijon
nymalen svartpeppar
hårda tacoskal
Skala räkorna. Skala och finhacka eller riv vitlöken. Blanda vitlök, paprikapulver, cayenne, spiskummin, lite salt och grovhackade korianderblad med olivolja. Riv över limeskal och pressa över lite saft. Lägg i räkorna och låt marinera i en halvtimme.
Skala och kärna ur gurkan. Skär den i ganska stora bitar. Blanda yoghurt med dill, rivet citronskal + 1 tsk saft, kapris, dijon och peppar. Smaka av med salt och rör ner gurkan.
Fräs räkorna hastigt i het panna med marinaden. Bottna med gurksallad i värmda tacoskal och toppa med räkorna. Servera genast.
Tacos med chipotlebiff och limebönor
4 portioner, 20 minuter + 2 timmar marinering
Chipotle är rökt chili som har en tuff och skön smak. Chipotlepaste finns i tacohyllan. Trevligt med helt kött i stället för färs.
400 g lövbiff
Marinad:
1-2 msk chipotlepaste (obs! starkt), finns i tacohyllan
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk kanel
1 tsk kakao
2 tsk malen spiskummin
1 tsk oregano
1/2 dl olivolja
1 msk soja
nymalen svartpeppar
1 tsk limesaft
1 tsk flytande honung
Limebönor:
1 burk borlottibönor (à 400 g)
2 lime
1 vitlöksklyfta
salt
nymalen svartpeppar
olivolja
Tillbehör:
tacoskal eller tortillas
strimlad isbergssallad
tomater
riven cheddarost
crème fraiche
Strimla köttet. Blanda alla ingredienserna till marinaden. Lägg i köttet och låt stå övertäckt i kylen i minst två timmar, gärna över natten.
Hetta upp lite olivolja och mjukstek hackad vitlök. Tillsätt de avrunna bönorna och mosa dem lätt. Riv över limeskal och pressa i cirka 1 msk saft. Smaka av med salt, peppar och en extra skvätt olivolja.
Lyft upp köttet och låt marinaden rinna av. Hetta upp en stekpanna och fräs köttet hastigt.
Bottna tacoskal eller tortillas med sallad, därefter bönor, tärnade tomater, biff, ost och en klick crème fraiche. Servera genast.
Larssons jordnötsröra
(vegetariskt alternativ till köttfärs i tacos)
4 portioner, 5 minuter
Vegetarianer kan ha det lite besvärligt när det vankas tacobuffé. Det här är ett smidigt och gott alternativ till köttfärs.
250 g jordnötter
3 msk sesamolja
2 tsk rödvinsvinäger
1 msk soja
1/2-1 tsk sambal oelek
Kör allt i mixer. Smaka av.
Servera som vegetariskt alternativ till köttfärs i tacos.
Tacos med jalapeñokyckling
4 portioner, 40 minuter
Jalapeño är en härlig chilivariant som inte är så fruktansvärt stark. Här får den ge smak till saftig kyckling.
3 kycklingfiléer
5 dl kyckling- eller hönsbuljong
1/2-1 jalapeño (finns i välsorterade matbutiker, eller inlagd i tacohyllan)
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk oregano
1/2 dl tacosås, valfri styrka
2 msk limesaft
tacoskal eller tortillas
Tillbehör:
isbergssallad
tomater
crème fraiche
1 kruka hackad färsk koriander
Skölj av kycklingfiléerna och torka dem torra. Koka upp kycklingbuljong, hackad jalapeño, vitlök och oregano i en djup stekpanna. Sänk värmen och lägg i kycklingen. Låt sjuda utan lock tills köttet vitnar, cirka 10 minuter. Ta bort från värmen och låt svalna i 15 min. Strimla kycklingen.
Blanda tacosås och limesaft. Häll over kycklingstrimlorna och blanda.
Servera kycklingen med uppvärmda tacoskal eller tortillas, sallad, tärnade tomater, crème fraiche och hackad koriander.